Dit is waarom je op latere leeftijd meer risico loopt op botbreuken tijdens wintersport
In de winter trekken wintersportliefhebbers richting Oostenrijk of Zwitserland om daar van de piste te gaan. Maar hoe vaak je ook al geskied hebt: blessures liggen op de loer als je met een flinke snelheid van een berg afgaat. Daarbij loop je oudere leeftijd nog eens extra risico op het krijgen van blessures, maar waarom?
De 85-jarige prinses Beatrix heeft op vrijdag 17 februari bij het skiën haar pols gebroken. De voormalige vorstin is volgens het koninklijk huis inmiddels geopereerd en teruggekeerd in Nederland. De kans op het krijgen van blessures tijdens wintersport op latere leeftijd is aanzienelijk groter dan wanneer je nog jonger bent. Dit heeft onder andere te maken met de gezondheid van je botten als je ouder wordt.
Botontkalking
Tot je dertigste wordt er meer bot aangemaakt dan afgebroken, stelt ziekenhuisorganisatie Isala. Daarna draait dit proces om. Er wordt dan meer bot afgebroken dan je skelet aanmaakt. Wanneer je ouder wordt is het dus normaal dat er meer bot wordt afgebroken en de botten brozer worden. De kans op een botbreuk wordt hierdoor groter. Als de botafbraak extra snel gaat, spreek je van de chronische ziekte osteoporose. Je botten kunnen dan de normale belasting niet meer opvangen. Je kunt dan eerder een botbreuk krijgen. De meest voorkomende botbreuken door osteoporose zijn botbreuken van de heup, pols en wervels, vaak na een niet eens zo ernstige val. Meer weten over osteoporose? Lees dan dit artikel: Osteoporose: van behandeling tot medicatie, 11 vragen beantwoord
Overschatting eigen prestaties
Naast de gezondheid van je botten is er nog een andere factor die er op latere leeftijd voor kan zorgen dat je tijdens het skiën sneller een blessure oploopt. Zo vergeleek een studie van het LUMC en Eurocross uit 2020 de skiprestaties van 84 wintersporters met hoe ze hun skiniveau zelf inschatten. Traumachirurg Kees Bartlema van het LUMC vertelt aan De Volkskrant dat bij Nederlandse skiërs zelfoverschatting een rol kan spelen bij het risico op het krijgen van blessures tijdens het sporten.
Gecertificeerde skidocenten keken tijdens deze studie toe hoe de Nederlanders, die van tevoren een vragenlijst hadden ingevuld, van een berghelling in het Oostenrijkse Flachau afdaalden. Negen op de tien mannen en ruim zes op de tien vrouwen bleken de eigen skicapaciteiten te overschatten. Het profiel van de skiër met het grootste risico op ongelukken, is een man van middelbare leeftijd die geen beginner meer is, maar ook niet van de moeilijkste piste naar beneden daalt.
Voorkomen van skiblessures
Als er iets misgaat op de piste kan dit vervelende consequenties hebben voor je skivakantie, maar ook voor je sport of werk. De fysiotherapeuten van Fysiotherapie Utrecht Oost vertellen je meer over veelvoorkomende skiblessures en wat je kan doen om je goed voor te bereiden op je wintersportvakantie.