null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is waarom je ook met alcoholvrij bier moet uitkijken voor een bierbuik

Bier staat bekend als een echte dikmaker. Niet voor niets refereren we bij een opbollende buik bij mannen aan de populaire drank. Een biertje bevat al gauw 110 kcal. Een gemiddelde dubbele boterham met halvarine en kaas bevat net iets meer: 160 kcal. Het hoge aantal calorieën in bier is vooral te wijten aan de alcohol in het populaire drankje. Maar hoe zit het dan met alcoholvrij bier?

Alcoholvrij is niet altijd zonder alcohol

Laten we voorop stellen dat alcoholvrij bier niet altijd garant staat voor een drankje waar helemaal geen alcohol in zit. In Nederland mag een alcoholvrij biertje maximaal 0,1 procent alcohol bevatten, maar in sommige landen kan dit oplopen tot 1,2 procent. Mede daardoor zit er behoorlijk wat verschil in calorieën in ‘alcoholvrij’ bier.

Steeds populairder

Alcoholvrij bier wordt de laatste jaren steeds populairder. Sinds 2010 is de consumptie van dit drankje ruim vervijfvoudigd. En dat is goed nieuws, want door het gebrek aan, of de minimale hoeveelheid alcohol in deze drankjes, zijn ze een goed alternatief voor wie toch wel geniet van de gerstedrank. Maar moet je bij deze drankjes nou ook waakzaam zijn voor een bierbuik?

Dikmaker: Radler

In een normaal biertje zitten zo’n 45 kcal per 100 milliliter. Ruim tweederde van de energie komt uit alcohol. Een alcoholbiertje, waar vrij weinig aan is toegevoegd, bevat ongeveer 20 kcal. Een stuk minder dus! Er zit echter veel verschil in de soorten alcoholvrij bier. Zo bevat een alcoholvrije Radler (bier waar frisdrank aan is toegevoegd) gemiddeld zo’n 30 kcal, door de toevoeging van suikers. “Sommige biermerken spelen in op de trend naar minder calorieën en suiker, en voegen zoetstof toe, maar de meeste Radlers bevatten suiker en van de alcoholvrije bieren dus de meeste calorieën”, zegt Ivonne Sleutels, verbonden aan het Kennisinstituut Bier.

Slanke speciaal biertjes

Vind je een gewoon alcoholvrij biertje wat saai? Dan kun je ook kiezen voor een alcoholvrij speciaal biertje. Deze zijn over de grote lijn bovendien het minst calorierijk. Een gemiddeld witbiertje, in de categorie 0,0 procent, heeft een energiewaarde van 20 kcal per 100 ml. Dit komt omdat deze bieren op een andere manier worden gebrouwen dan gewoon pils. Speciaalbier wordt gemaakt bij een warme temperatuur, waardoor de gist tijdens het brouwen blijft drijven. De brouwer kan daardoor variëren met verschillende smaken. Omdat gewoon bier op een lagere temperatuur wordt gebrouwen, kunnen alleen toevoeging van suikers of andere granen zorgen voor variatie in smaak, waardoor een drankje bovendien calorierijker wordt.

Lees ook: Last van een slecht humeur? Laat wat vaker de alcohol staan

Bron| Volkskrant, Hart van Nederland, Quest

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden