null Beeld

Dít is waarom je nooit een niesbui moet onderdrukken

Er zijn van die ongelegen momenten dat je voelt dat je moet niezen. Wanneer je in een bomvolle trein staat bijvoorbeeld - vooral in coronatijd wordt dat je niet in dank afgenomen. Dan maar even je neus dichtknijpen om de nies te onderdrukken, toch? Artsen waarschuwen dat je dit maar beter niet kunt doen.

Uit een praktijkverhaal dat gepubliceerd werd in het wetenschappelijke vakblad BMJ Case Reports blijkt namelijk dat dit ernstige gevolgen kan hebben. Artsen vertellen hierin het verhaal van een 34-jarige man die zijn neus en mond dichthield om een niesbui tegen te gaan. Hoewel hij hier in eerste instantie in slaagde, bleek even later dat hij daardoor een ernstige verwonding had opgelopen.

Nies niet onderdrukken

Vlak nadat de man zijn nies had weggedrukt, kreeg hij last van enorme keelpijn en merkte de man op dat hij nauwelijks meer in staat was om te slikken en te praten. Wat bleek? Door de druk die was ontstaan, had de man de achterkant van zijn keel gescheurd. Daardoor kon de lucht die de man inademde tot diep in het weefsel van zijn borstspieren doordringen, wat een ondraaglijke pijn veroorzaakte.

Gevaarlijk

Hoewel de artsen stellen dat de kans op een dergelijke scheur zeldzaam is, raden ze toch aan om een opkomende nies te allen tijde gewoon te laten gebeuren. “Dergelijke capriolen kunnen namelijk niet alleen leiden tot het scheuren van de keel, maar ook tot scheuren in het trommelvlies en zelfs het scheuren van bloedvaten in de hersenen”, aldus de doktoren.

Goede afloop

Met de man is het uiteindelijk goed afgelopen. Vanwege het risico op ernstige complicaties werd de man opgenomen in het ziekenhuis, waar hij met sondevoeding moest worden gevoed. Daarnaast kreeg hij antibiotica totdat de zwelling en pijn waren verdwenen. Na 7 dagen mocht hij het ziekenhuis weer verlaten.

Lees ook:

Verkouden? Pas op met deze neussprays

Bron | BMJ

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden