null Beeld

Dít is waarom je niet op een specifieke plek op je lichaam kunt afvallen

Ook jij hoort waarschijnlijk regelmatig over een nieuw wondermiddeltje dat buikvet kan verbranden. Of bepaalde oefeningen, die zorgen dat je bovenbenen in no time een stukje dunner zijn. Helaas: het blijkt allemaal niet te werken. Je lichaam is simpelweg niet gebouwd voor het afvallen op een specifieke plek. We zochten uit waarom.

En ook onderzochten we meteen waarom vet op sommige plekken een stuk hardnekkiger is dan op de rest van je lichaam.

Plaatselijk afvallen kan niet

Om wat gewicht te verliezen op die plekken waar je vaak wat dikker bent, zul je over je hele lichaam moeten afvallen. Hoe je afvalt kun je eigenlijk vergelijken met de laagjes van een ui. Elke keer als jij weer wat afvalt, gaat er over je hele lichaam een minuscuul laagje vet af. Laagje voor laagje zul je merken dat je overal op je lichaam steeds wat smaller wordt. Je lichaam kiest ervoor om op die manier af te vallen, zodat je niet uit balans raakt.

Wel is het zo dat je op plekken waar een dikkere laag vet zit, waarschijnlijk in verhouding wat meer verliest, dan op plekken waar je minder vetcellen hebt. Zelf bepalen waar op je lijf het verbrande vet vandaan wordt gehaald, is helaas geen optie. Dat bepaalt je lichaam en hangt af van een heel aantal factoren, waaronder erfelijkheid, hormonen en je geslacht.

Lees ook:

Zó verlaat vet je lichaam als je aan het afvallen bent

Spieren trainen

Ook het trainen van specifieke lichaamsdelen zorgt er niet voor dat je daar sneller afvalt. Hoeveel buikspieroefeningen je ook doet, sneller vet verliezen op die plek zul je er niet door. Hoewel het wel zorgt dat je spieren sterker worden en je wat meer in shape lijkt te zijn, helpen dat soort oefeningen maar minimaal bij afvallen op een bepaalde plek. Wél is voldoende bewegen, waaronder ook krachttraining, goed voor je stofwisseling. Die krijgt een boost, waardoor je meer calorieën en dus vet zult verbranden.

Als je wel wilt afvallen op een specifieke plek, zul je in principe dus ‘gewoon’ algemeen wat gewicht kwijt moeten raken. Dat doe je het beste door een gezond, gevarieerd dieet te volgen en voldoende te bewegen.

Mannen en vrouwen

En dan nog die plekken waarop het éxtra lastig is om af te vallen, hoe zit dat? Voor mannen is de kans groot dat extra kilo’s zich rondom de buik opslaan – de welbekende bierbuik – terwijl bij vrouwen vet zich meer over het lichaam verspreidt. Vrouwen slaan die extra energievoorraad op rondom de onderbuik, heupen en dijen. Dat is zo bepaald door onze genen, om te zorgen dat de baarmoeder tijdens een zwangerschap goed beschermd is. Mannen merken vaak dat die buik de eerste plek is waar ze vet ook weer verliezen, omdat het vet op die plek eigenlijk geen ‘functie’ heeft.

Bij vrouwen zit dat net iets ingewikkelder, omdat het lichaam juist kíest voor de onderbuik, heupen en dijen om je lichaam te beschermen. Daardoor hangt het dus af van je leeftijd, hormonen, genen én stofwisseling of je gemakkelijk gewicht kwijtraakt op die lichaamsdelen. Uiteindelijk zul je ook op die moeilijkere plekken wel afvallen, maar dat kan helaas wel wat langer duren.

Meer lezen over afvallen?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Red Online, Fit Addict, Healthline

Beeld |iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden