null Beeld

Dit is waarom je na het sporten beter geen mondwater kunt gebruiken

Mensen die last hebben van stress of om andere redenen last hebben van een verhoogde bloeddruk, wordt vaak aangeraden om meer te bewegen. Sporten verlaagt immers onze bloeddruk. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat dit wel afhankelijk is van wat je ná een workout doet…

Een internationaal team van wetenschappers heeft namelijk ontdekt dat het bloeddruk verlagende effect sterkt afneemt wanneer je na het sporten antibacterieel mondwater gebruikt.

Onderzoek onder sporters

De onderzoekers kwamen tot de ontdekking door een experiment onder 23 proefpersonen. Alle deelnemers moesten twee keer dertig minuten op een loopband lopen. Vervolgens moesten ze twee uur lang diverse testen doen. Zowel voor als na het sporten werd hun bloeddruk gemeten en werden er speeksel- en bloedmonsters afgenomen.

Ook moesten ze 30, 60 en 90 minuten na afloop van de training hun mond spoelen. De ene helft van de groep kreeg daarvoor antibacterieel mondwater. De andere helft moest spoelen met water. Uit de resultaten bleek dat het bloeddrukverlagende effect van de gedane lichaamsbeweging met meer dan 60% was afgenomen bij de groep die antibacterieel mondwater had gebruikt.

Toenemende bloedcirculatie

“Het was al bekend dat bloedvaten zich tijdens het sporten openen, omdat er meer stikstofdioxide in het bloed vrijkomt”, legt hoofdonderzoeker Dr Raul Bescos van de Universiteit van Plymouth uit. “Dat zorgt er vervolgens weer voor dat de bloedcirculatie naar de spieren toeneemt. Maar het was tot nu toe een mysterie waarom de bloedcirculatie ook na het sporten nog zo lang actief blijft, wat er uiteindelijk zorgt dat de bloeddruk daalt.”

Mondwater blokkeert een natuurlijke cyclus

Volgens de wetenschappers is de afname te wijten aan het feit dat het mondwater een natuurlijke cyclus blokkeert. “Uit het onderzoek blijkt dat, bij de afbraak van stikstofdioxide, nitraat ontstaat. Dit wordt vervolgens opgenomen in de speekselklieren en komt zo in onze mond terecht”, vertelt Bescos.

“Sommige bacteriën in de mond kunnen nitraat omzetten in nitriet. Wanneer je dit vervolgens weer via je speeksel inslikt, wordt een deel van dit molecuul snel opgenomen in de bloedcirculatie en teruggebracht tot stikstofmonoxide. Daardoor begint het hele proces weer van voor af aan. Maar wanneer je na het sporten antibacterieel mondwater gebruikt, wordt deze cyclus geblokkeerd. ”

Toch maar even je tandenpoetsen vóór het sporten dus..

Lees ook

Zoveel moet je dus eigenlijk drinken ná het sporten

Bron| Science Daily

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden