null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is waarom je (mogelijk) last hebt van migraine tijdens je menstruatie

Migraine komt drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Reden genoeg voor het Leids Universitair Medisch Centrum om een groot onderzoek te beginnen. De onderzoekers vermoeden dat hormoonschommelingen de trigger zijn van migraine; schommelingen waar veel vrouwen tijdens hun menstruatie last van hebben.

Ruim een derde van de mensen met migraine geeft aan dat hun ziekte een grote tot zeer grote negatieve invloed heeft op hun dagelijks leven. Vrouwen ervaren dit overigens nog sterker dan mannen. De meest voorkomende klachten tijdens een migraineaanval zijn ernstige hoofdpijn, misselijkheid en overgevoeligheid voor licht én geluid. Bij een derde van de patiënten wordt de hoofdpijn voorafgegaan door aura-verschijnselen, zoals het zien van flitsen, vlekken of fel licht. Soms kunnen er ook gevoelsstoornissen (een doof en tintelend gevoel) in hand, armen of benen optreden. Of spraakstoornissen waarbij patiënten tijdelijk bepaalde woorden niet kunnen vinden.

Vermoedens

De wetenschappers besloten tot nader onderzoek nadat zij hadden gekeken naar de epidemiologische gegevens. “Dit zijn de gegevens over het ziekteverloop die beschikbaar zijn,” legt neurologe Gisela Terwindt van het LUMC uit. “Uit de epidemiologische gegevens blijkt onder meer dat jonge meisjes op het moment dat ze in de puberteit komen, vaker last krijgen van migraine dan jongens. Op de basisschool is het aantal migrainepatiënten onder jongens en meisjes nog gelijk. Maar in de puberteit halen meisjes de jongens ruimschoots in. Deze gegevens, in combinatie met wat patiënten ons vertellen, vormden de basis van onze onderzoeksvraag.”

Hormonen uit balans

Als vrouwen in de menopauze komen, verdwijnen de aanvallen vaak helemaal. “Vrouwen die geregeld migraine hebben, vertellen ons dat aanvallen meestal samenvallen met hun menstruatie. Sommige vrouwen zeggen ook rondom de ovulatie een aanval te hebben, maar dat moment is wat lastiger vast te stellen. Daarnaast horen we geregeld dat vrouwen tijdens een zwangerschap geen last hebben van migraine, maar dat de aanvallen na de bevalling vaak weer terugkeren.”

Herseninfarct

Vooral vrouwen die last hebben van aura-verschijnselen lopen volgens de onderzoekers een vergroot risico op andere hersenaandoeningen. “We weten dat vrouwen met migraine meer kans hebben op herseninfarcten. Andere factoren, zoals roken en de pil, spelen ook een belangrijke negatieve rol bij het ontwikkelen van deze aandoening.”

Bronnen | LUMC, What Study, WomenInc

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden