Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít is waarom je moet uitkijken met zware pijnstillers

antibiotica-hartaanval.jpg

We gebruiken allemaal wel eens een paracetamol tegen de hoofdpijn of een ibruprofin tegen de menstruatiekrampen. Maar uit onderzoek blijkt dat steeds meer Nederlanders heel makkelijk naar zwaardere pijnstillers grijpen wanneer ze last hebben van niet-levensbedreigende pijntjes.

Het aantal mensen dat zware pijnstillers, zogenoemde opioïden, gebruikt is in zeven jaar tijd met 55 procent toegenomen, dat blijkt uit onderzoek van Zorgverzekeraars Nederland. In 2017 maakte meer dan een miljoen mensen gebruik van deze middelen. En dat is een groot probleem, zeggen veel artsen. Deze opioïden kunnen namelijk erg schadelijk zijn, wanneer ze op een onjuiste manier worden gebruikt.

Bedoeld voor palliatieve zorg

Opioïden zijn in principe bedoeld voor mensen met zware pijn en voor palliatief gebruik bij terminale patiënten. Toch worden de medicijnen nog heel vaak gebruikt om bijvoorbeeld de pijn te verzachten bij onschuldige aandoeningen, bijvoorbeeld botbreuken. En dat is gevaarlijk, want patiënten hebben een steeds hogere dosering nodig om het effect te blijven voelen en daarnaast hebben veel medicijnen gevaarlijke bijwerkingen.

Verslavingsgevaar

Daar komt nog bij dat de meeste zware pijnstillers een verslavende werking hebben. Eén van de pijnstillers die in Nederland veel wordt gebruikt is oxycodon. Deze pijnstiller is qua chemische samenstelling vergelijkbaar met heroïne. Het zorgt voor een euforisch gevoel, maar je hebt steeds meer nodig om datzelfde fijne gevoel te krijgen. Patiënten die aan het middel verslaafd zijn geraakt, ervaren bovendien dezelfde afkickverschijnselen als heroïneverslaafden. Van een andere opioïde, fentanyl, is bekend dat het in sommige landen wordt gebruikt als partydrug.

Gevaar voor het nemen van een overdosis

Popartiest Prince overleed aan een overdosis van fentanyl. Zo’n overdosis is iets wat volgens internist-oncoloog Evelien Kuip snel wordt genomen. Kuip zag in het ziekenhuis geregeld kankerpatiënten die fentanyl gebruiken en plotseling last kregen van verschijnselen van overdosering. “Terwijl de dosis die zij innamen onveranderd was, bleek de concentratie van het middel in het bloed ineens veel hoger of lager,” licht Kuip toe. Voor de internist/oncoloog was dit reden om onderzoek te doen naar het middel. Hieruit bleek dat verschillende zaken zoals verhitting (bijvoorbeeld door de zon of door een hete douche), leverfalen en de combinatie met andere medicijnen zoals antischimmel-medicatie invloed hebben op de mate waarin fentanyl wordt opgenomen in het bloed.

Bijwerkingen

Lichamelijke bijwerkingen zijn eerder regel dan uitzondering tijdens langdurig gebruik van opioïden. Sufheid, obstipatie en hoofdpijn zijn de bijwerkingen die het vaakst voorkomen, maar ook verwardheid, depressie en ademhalingsproblemen worden relatief vaak gezien. Daarnaast kan het gebruik van de zware pijnstillers ook leiden tot een verzwakt immuunsysteem, misselijkheid, paranoia en hallucinaties.

Bron| RTL Nieuws, Erasmus MC, Huisarts & Wetenschap
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Ook interessant