Mature woman laughing with her eyes closed while sitting on her patio steps drinking a glass of water Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is waarom je meer water moet drinken als je ouder bent

Het dagelijks drinken van water speelt een grote rol in gezond ouder worden. Nieuw onderzoek toont aan dat naarmate mensen ouder worden, ze meer water moeten drinken. Maar waarom eigenlijk?

Wij zochten het voor je uit.

Uitdroging

Naarmate we ouder worden hebben we de neiging om uit te drogen, omdat de watersamenstelling in ons lichaam verandert van ongeveer 70 procent naar slechts 50 procent. Water hebben we nodig om ons lichaam optimaal te laten werken en goed te hydrateren: zelfs een beetje uitgedroogd zijn kan iemands metabolisme negatief beïnvloeden. Uitdroging kan daarnaast nog meer vervelende kwaaltjes veroorzaken als spierpijn, vermoeidheid en uitputting. Voor mensen die wat ouder zijn is het van groot belang om genoeg water te drinken om deze kwaaltjes tegen te gaan. Daarom zeggen de onderzoekers van de Universiteit van Ottawa dat oudere mensen meer water moeten drinken dan ze gewend zijn en minderen moeten met koffie, thee, frisdranken en alcohol.

Lees ook

Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te veel water drinkt

Zweten

De onderzoekers kwamen erachten dat naarmate mensen ouder worden, ze hun lichaamstemperatuur minder goed kunnen reguleren. Als jonge mensen bijna uitgedroogd zijn maar toch gaan sporten, zweten ze minder. Bij oudere mensen wordt deze aanpassing van het lichaam niet gezien waardoor de kans op uitdroging groter is. Dit resulteert in een grotere belasting van het hart, wat nare gevolgen kan hebben.

Dorst

Dr. Nodar Jonas vertelt tegen Healthline dat onze dorst afneemt met de jaren. De hersenen geven daarom niet altijd het signaal dat we moeten drinken wanneer we een bepaalde leeftijd bereikt hebben. Wanneer ouderen dit zelf niet meer kunnen, is het voor naasten of verzorgers dan ook belangrijk om hen te helpen de juiste hoeveelheden drinken. Als een ouder persoon uitgedroogd raakt, zijn de nieren een van de eerste organen die hieronder lijden. Hierdoor kunnen nierfalen ontstaan, die in het acute geval zelfs dodelijk kunnen zijn.

Lees ook

Water drinken direct na het opstaan brengt déze vijf voordelen met zich mee

Hoe veel water moet je nu drinken?

Naast dat water een hydraterende werking heeft en geen calorieën bevat, heeft het ook een positief effect op ons immuunsysteem. Door veel water te drinken help je je lichaam om op een natuurlijke wijze bacteriën en andere gifstoffen in het lichaam te verwijderen. Maar hoeveel glazen is water moet je ongeveer nuttigen? Volgens het Voedingscentrum moeten volwassen dagelijks 1,5 liter tot 2 liter vocht drinken. Maar wanneer je 65+ bent, wordt aangeraden om zelfs 2 liter vocht te drinken, om uitdroging te voorkomen.

Bron | Healthline, Voedingscentrum

Beeld | Getty Images

Tanja van KempenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden