Meer last van tinnitus tijdens warm weer Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is waarom je meer last hebt van tinnitus met warm weer

Nu het lekker weer is trekken we massaal naar buiten, de zon in. Maar voor mensen met tinnitus of oorsuizen is dat lang niet altijd even prettig. Ze merken bijvoorbeeld dat hun klachten erger worden met het warme weer. Maar kan tinnitus verergeren als het weer verandert of speelt er iets anders?

We zochten het uit.

Wat is tinnitus?

Tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, is een aandoening waarbij je steeds geluid in je hoofd wordt. Dit kan een vervelende piep, een brommend of zoemend geluid, een hoge fluittoon of een terugkerende tik zijn. Het geluid komt niet, zoals bijvoorbeeld het geluid van vogels of auto’s, vanbuiten, maar vanbinnen. Het geluid zit dus als het ware in je hoofd. Dit kan harder en zachter worden, maar is vrijwel constant aanwezig. Wel verschilt het per persoon hoe hard dit geluid is. Sommigen horen het alleen als ze in een stille ruimte zijn, bijvoorbeeld als je gaat slapen, anderen horen constant een indringend geluid dat hun hele leven beïnvloed.

Hoe ontstaat tinnitus?

Om erachter te komen of tinnitus verergert bij weersveranderingen, is het goed om eerst te vertellen hoe oorsuizen ontstaan. Dit is lastig om te zeggen, omdat de oorzaak vaak onduidelijk is. Vaak komt het erop neer dat de hersencellen die een actieve rol spelen bij het gehoor, overactief zijn. Ook kunnen gehoorcellen in je oor beschadigd zijn en geluidsprikkels naar je hersenen sturen. Je hersenen denken dus dat je iets hoort, terwijl dat geluid er in werkelijkheid helemaal niet is. Zo’n beschadiging kan op verschillende manieren ontstaan:

  • Door een langdurige oorontsteking.
  • Door een ontsteking van de gehoorcellen
  • Door veel lawaai, bijvoorbeeld op een festival, in een discotheek of door een ontploffing.
  • Door een ongeval, waarbij je bijvoorbeeld je schedel beschadigt.

Andere dingen die een rol spelen bij het ontstaan van tinnitus zijn beschadigde gehoorbeentjes, vernauwde bloedvaatjes, bepaalde medicijnen (zoals acetylsalicylzuur), een verkoudheid of oorontsteking, een verstopt oor of stress.

Tinnitus bij warm weer

Er zijn een aantal dingen die het oorsuizen erger kunnen maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om stress. Maar ook het warme weer is voor sommige mensen een trigger. Ze geven aan dat ze tijdens de warme dagen, of als het weer snel omslaat, meer last hebben van het vervelende oorsuizen. Dit komt mogelijk door de veranderende druk op de oren. Maar echt stuitend bewijs hiervoor is er niet. Wel is duidelijk dat de meeste klachten ontstaan bij een sterke toe- of afname van de luchtdruk, dus het zou zomaar kunnen dat een veranderende druk op de oren ook de klachten van tinnitus beïnvloed.

Andere dingen die tinnitus erger kunnen maken, zijn:

  • Roken: wanneer je rookt, worden de bloedvaten in het lichaam aangetast. Hierdoor wordt de doorbloeding van het slakkenhuis in het oor minder en kun je dus meer klachten ervaren. Stoppen met roken kan ervoor zorgen dat op de lange termijn klachten verminderen.
  • Eten en drinken: er zijn verschillende mensen die aangeven dat tinnitus erger wordt als ze koffie, chocomel, thee of alcohol drinken. Bij die laatste zetten je aderen uit, wat een mogelijke verklaring is. Er stroomt dan namelijk meer bloed naar je oren, waardoor tinnitus kan ontstaan.

Bron | Beterhoren, Thuisarts, Stichting Hoor Mij

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden