Margriet logo
Medicijngebruik Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is waarom je jaarlijks je medicijngebruik moet checken

Honderdduizenden Nederlanders slikken eindeloos medicijnen zonder te overleggen met de huisarts over het gebruik. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland. Dit is volgens de belangenorganisatie zorgwekkend.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder bijna 9.000 medicijngebruikers. “Wat ons betreft moet iedereen die langer dan een jaar medicijnen gebruikt, jaarlijks een gesprek over dat medicijngebruik hebben. Noem het een medicijn-APK,” vertelt Dianda Veldman, directeur-bestuurder Patiëntenfederatie Nederland op hun website.

Gezondheidsproblemen

Een jaarlijks telefoongesprek met de huisarts over de medicijnen die je slikt, is volgens de organisatie belangrijk, omdat het te lang blijven slikken van medicijnen tot gezondheidsproblemen kan leiden. Met zo’n medicijncheck bespreekt de huisarts met de patiënt of de geneesmiddelen nog noodzakelijk zijn of dat er minder van kunnen worden voorgeschreven, legt Veldman uit. “Patiënten denken dat artsen het medicijngebruik in de gaten houden, maar dat is niet zo. Daar hebben ze meestal geen tijd voor, dus dat wordt niet gedaan.”

75-plussers lopen het meeste risico

De permanente medicijngebruikers die het meeste baat hebben bij een medicijncheck zijn 75-plussers, want zij lopen het meeste risico op gezondheidsproblemen bij langdurig gebruik. Maar het gaat ook om patiënten met een hoge bloeddruk, hartproblemen of chronische pijn. Een contactmoment met de huisarts is daarom erg belangrijk en geeft goede inzichten, want bijna één op de drie medicijngebruikers had na dit gesprek iets in het medicijngebruik aangepast. Denk hierbij aan verandering van medicijn-type, verandering in dosering of zelfs het volledig stoppen met een bepaald medicijn. Veldman: “Zo’n medicijncheck loont dus zeker.”

Medicijnen onder de loep

Naast het feit dat het belangrijk is om te checken of je bepaalde medicijnen nog wel moet slikken, is het altijd verstandig om je medicijngebruik eens in de zoveel tijd onder de loep te nemen. Wat slik je eigenlijk, welke invloed hebben verschillende medicijnen op elkaar en is voeding van invloed op je medicatie? Wat op je veertigste een wondermiddel was, kan op je zestigste een heel ander effect hebben. In de tussentijd kunnen er bijvoorbeeld betere geneesmiddelen zijn gekomen of de richtlijnen zijn veranderd.

Bovendien verandert je lichaam als je ouder wordt en daardoor kun je anders reageren op medicijnen. Ook gaat je nierfunctie achteruit, waardoor medicijnen minder goed of juist sterker werken, doordat de nieren minder snel alle medicijnen uit het bloed kunnen verwijderen. Meer weten? Lees dan dit artikel: Waarom het zo belangrijk is om af en toe je medicijngebruik onder de loep te nemen

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden