null Beeld

Dit is waarom je in de herfst meer kans loopt op een huisstofmijtallergie

Zo’n twee miljoen Nederlanders hebben een huisstofmijtallergie, zonder dat ze het door hebben. Dat komt omdat de klachten vaak lijken op een stevige verkoudheid. Maar wanneer je in de herfst regelmatig last hebt van een loopneus, tranende ogen, prikkelhoest, een droge keel en vermoeidheid is er misschien toch meer aan de hand.

De huisstofmijt is een heel klein beestje dat het best gedijt in een vochtige omgeving. Denk hierbij aan matrassen, kussens, beschimmelde muren en gestoffeerd meubilair. Omdat de luchtvochtigheid in ons land in de herfst heel hoog is, is dit dan ook het seizoen waarin mensen last krijgen van een huisstofmijtallergie.

Verwaarlozing is gevaarlijk

Bij een hoge luchtvochtigheid neemt de hoeveelheid huisstofmijt in huis toe en daardoor ook de hoeveelheid uitwerpselen van de beestjes. Deze kleine, onzichtbare deeltjes zweven in ons huis rond en komen terecht in onze luchtwegen waar ze voor allergische reacties kunnen zorgen. Omdat de verschijnselen heel erg lijken op een verkoudheid, wordt de allergie vaak niet goed gediagnosticeerd. Toch is het bij een vermoeden van de allergie wel verstandig om een allergietest te laten doen. Verwaarlozing van een huisstofmijtallergie kan op latere leeftijd namelijk tot longemfyseem leiden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Huistofmijt verminderen

Hoewel het onmogelijk is om de huisstofmijt helemaal uit huis te verbannen, zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de hoeveelheid huisstofmijt binnen de perken te houden. Probeer bijvoorbeeld de slaapkamer zoveel mogelijk droog en koel te houden. Alleen al in één bed zitten soms al meer dan een miljoen huismijten. Was je beddengoed wekelijks op zestig graden en houd je hele kamer goed schoon. Lucht de kamers regelmatig en hang je was zoveel mogelijk buiten op. Ook planten kun je beter uit de slaapkamer weren. Deze trekken namelijk ook stof aan.

Allergietest

Als je vaak last hebt van verkoudheidsklachten is het slim een allergietest aan te vragen bij je huisarts. Uit deze test blijkt of je allergisch bent en waarvoor. Vervolgens kan je huisarts eventueel medicijnen voorschrijven om je klachten zoveel mogelijk te beperken.

Lees ook

Deze huidaandoening is mogelijk een voorteken van een allergie

Bron| DokterDokter

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden