null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is waarom je iemand mee zou moeten nemen naar de dokter!

- In samenwerking met Zilveren Kruis -

Tijdens een doktersbezoek komt er vaak veel informatie op je af. Dit kan erg spannend en overweldigend zijn. Je krijgt bijvoorbeeld een diagnose of informatie over verschillende behandelingen. Het is belangrijk dat je deze informatie goed begrijpt. Daarom is het slim om iemand mee te nemen.

Een luisterend oor

Wanneer de woorden ‘u bent ziek’ klinken, staat de wereld even stil. Wat de dokter daarna allemaal nog zegt, horen we vaak niet eens meer. Of we verstarren en vergeten de juiste vragen te stellen. Iemand meenemen naar een doktersafspraak kan daarom een uitkomst zijn. Terwijl jij je op het gesprek concentreert, kan jouw naaste aantekeningen maken. Raak je snel van slag of ben je bang dat je dichtklapt? Deze persoon kan je helpen en indien nodig de arts te woord staan.

Het is belangrijk om iemand mee te nemen bij wie jij je prettig voelt. En bespreek van tevoren samen wat jouw verwachtingen zijn. Degene die met je meegaat, kan dan checken of alle punten besproken zijn. Zo weet je zeker dat je niets vergeet te vragen.

Slimme vragenlijst

Om goed voorbereid een doktersgesprek in te gaan, kun je samen een vragenlijst te maken. In de Slimme Vragenlijst van Zilveren Kruis vind je tientallen voorbeeldvragen voor de dokter. Creëer je eigen lijst en haal zo het meeste uit je doktersbezoek.

Voor degene die meegaat…

  1. Stel van tevoren samen met de patiënt de Slimme Vragenlijst op. Leg deze voor aan de arts.
  2. Luister goed naar de informatie van de arts en schrijf mee.
  3. Laat vooral de patiënt aan het woord.
  4. Maak nooit een beslissing voor de patiënt. Zorg ervoor dat de patiënt over alle informatie beschikt om zelf een besluit te kunnen nemen.
  5. Grijp in als de patiënt niet meer uit zijn woorden komt.
  6. Controleer altijd of de patiënt alles goed begrepen heeft.

Benieuwd naar welke vragen een dokter zelf zou stellen als hij/zij op doktersbezoek moet? Je leest het hier.

Steun

Uit onderzoek van Zilveren Kruis, uitgevoerd door Kantar Public, blijkt dat één op de vier patiënten van tevoren geen rekening houdt met de emotionele impact van de diagnose. Veel patiënten bereiden zich niet goed voor op het delen van de diagnose met naasten. Door iemand mee te nemen naar het doktersgesprek, kan diegene je ook bijstaan wanneer je de diagnose deelt met jouw naasten.

Volgens Prof dr. H.B.M. (Harry) van de Wiel, hoogleraar gezondheidspsychologie, helpt het patiënten niet alleen lasten te verlichten, maar ook om meer zekerheid te krijgen over hun situatie, wanneer zij hun diagnose delen.

“Gedeelde smart is halve smart gaat hier absoluut op; wanneer je iemand deelgenoot maakt, hoef je het niet allemaal alleen te dragen.”

Een diagnose kan inslaan als een bom. Door de diagnose te delen met je omgeving, kun je steun en troost vinden.

null Beeld
Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden