null Beeld

Dít is waarom je hoofdpijn krijgt van rode wijn

Hoofdpijn en het drinken van rode wijn. Volgens sommige mensen zijn die twee zo ongeveer automatisch met elkaar verbonden. Is dat onzin en gebruiken ze het gewoon als smoesje wanneer ze eigenlijk te veel hebben gedronken? Of is er echt iets bijzonders met rode wijn aan de hand?

Omdat rode wijn zo lekker is, nemen veel mensen die er last van hebben de hoofdpijn maar voor lief. Toch lijkt de pijn in je hoofd bij deze soort altijd net ietsje erger. Hoe komt dat toch?

Kater of migraine?

Nee, het zit niet tussen je oren. De beruchte hoofdpijn wordt veroorzaakt door een bepaalde stof die in rode wijn zit. Sommige mensen zijn daar gevoeliger voor dan anderen. Daarom kan je vriendin de volgende dag nergens last van hebben, terwijl jij na twee glazen al een klein katertje voelt opkomen. Maar wat blijkt: de hoofdpijn die je dan ervaart, is helemaal geen kater. Het is eigenlijk migraine die wordt getriggerd door dat stofje.

Sulfiet is het niet

Lang werd gedacht dat sulfiet de boosdoener is en zorgt voor hoofdpijn na rode wijn. Sulfiet is een chemisch stofje dat wordt gebruikt als conserveringsmiddel. Door de antibacteriële werking blijft de wijn langer goed. Maar hoewel dit stofje de kater wel kan verergeren, is dit niet wat direct na het drinken van rode wijn die zeurende hoofdpijn veroorzaakt.

Tannines als boosdoener

Waar de oorzaak dan wel ligt? Waarschijnlijk bij de zogeheten ‘tannines,’ ook wel looizuur genoemd. Tannines zijn moleculen die te vinden zijn op de schil, pitjes of steeltjes van druiven. Ook zitten ze in de houten vaten waarin wijn wordt bewaard. Ze beïnvloeden de kleur, smaak en structuur van wijn en hebben een drogende werking. Op die manier zorgen ze ook voor de wat bittere smaak.

Moleculen in rode wijn

De moleculen hebben daarnaast invloed op het serotinegehalte in je lichaam. En op het samentrekken en uitzetten van de bloedvaten. Allemaal factoren die hoofdpijn veroorzaken. In rode wijn zitten meer van deze moleculen dan in witte wijn, omdat ze in witte wijn tijdens het maakproces worden verwijderd. En helaas is de ene persoon gevoeliger voor de werking van tannines dan de andere.

En dan is er koffie

Gelukkig hebben we niet alleen maar slecht nieuws. Ten eerste verschilt de hoeveelheid tannines in verschillende soorten rode wijn behoorlijk. Hoe lichter de wijn, hoe minder tannines hij bevat. Bovendien helpt het als je eerder op de dag dat je een fles wijn opentrekt, koffie hebt gedonken. Koffie vernauwt de bloedvaten en kan zo de migraine helpen voorkomen. Je hoeft dus, als je fan bent van de smaak, rode wijn echt niet helemaal af te zweren.

Bron | bedrock.nl

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden