null Beeld

Dit is waarom je desinfecterende handgel beter niet zelf kunt maken

Desinfecterende handgel is door het coronavirus in veel winkels niet meer te vinden en op internet betaal je vaak de hoofdprijs. Daarom zie je steeds meer video’s voorbijkomen waarin uitgelegd wordt hoe jezelf een spray of handgel kunt maken. Lijkt slim, maar toch is het niet verstandig.

En dat komt hierdoor.

Risico’s desinfecterende handgel zelf maken

Zelfs de Wereldgezondheidsorganisatie deelde een recept voor het maken van desinfecterende handgel. Maar ook daar kleeft een nadeel aan. Wanneer je zelf aan de slag gaat met het maken van handgel heb je namelijk vaak niet de juiste verhoudingen, hoe goed je een handleiding ook volgt. Vaak komt dit doordat je bij een doe-het-zelfhandgel niet de goede concentratie alcohol gebruikt. Hierdoor werkt de gel niet helemaal ontsmettend en loop je juist risico om het virus alsnog te krijgen. Daarnaast kun je met je eigen desinfecterende handgel je handen extra uitdrogen of beschadigen, omdat er vaak geen verzachtend middel in zit of doordat je juist een te hoge concentratie alcohol gebruikt. Dat kan de huid flink irriteren.

Beste optie: handen wassen

Daarnaast is een desinfecterende handgel ook niet de beste oplossing om je handen schoon te houden. Om besmetting van het coronavirus tegen te houden kun je het beste je handen met zeep en lauwwarm water wassen, het riedeltje dat we inmiddels allemaal wel kennen. Een desinfecterende handgel is alleen handig wanneer je geen water en zeep hebt en als je handen niet zichtbaar vies zijn. Viezigheid verdwijnt namelijk niet door een handgel. Zie dit soort producten dus vooral als bijzaak naast het handen wassen en niet als vervanger.

Lees ook: Droge handen door al dat handen wassen? Dit kun je eraan doen

De juiste desinfecterende handgel

Wil je toch graag voor de zekerheid altijd een ontsmettende handgel in je tas hebben? Controleer dan goed of op het etiket het N-nummer vijf of zeven staat. In Nederland is dit een 5-cijferige code dat eindigt met een N. Dat geeft aan dat de handgel goed getest is en de juiste concentratie en ingrediënten bevat. Daarnaast is het enige virusdodende middel in een desinfecterende handgel de alcohol. Let er dus altijd op dat hier minimaal 70 procent van in zit.

null Beeld

Wil jij iemand in deze tijd een steuntje in de rug geven? Dat kan met de #ikgeefomje-poster, die achterop de nieuwe Margriet zit. Uiteraard lees je daarin ook alles over Pasen. Margriet 15 online bestellen kan ook via deze link (je krijgt 'm gratis thuisbezorgd).

Bron | NU.nl, RTL Nieuws, NPO radio 1

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden