Margriet logo
Darmen van wol Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is waarom je buikpijn kunt krijgen van ui, prei en knoflook

Je hebt een maaltijd gegeten met verschillende soorten smaakversterkers. Na het eten krijg je last van buikpijn, winderigheid en stoelgangproblemen. “Sommige mensen zijn gevoeliger voor bepaalde voedingsstoffen dan anderen. Het is van belang om de klachten serieus te nemen en te kijken wat de oorzaak is”, vertelt diëtiste Desiré van der Kruk. Zij legt uit wat er gebeurt als je last krijgt van maagdarm-klachten en wat je ertegen kunt doen.

Fructanen in je darmen

Pijn in je buik, winderigheid, brandend maagzuur, verstopping of diarree. Desiré vertelt dat deze vervelende klachten vaak worden veroorzaakt door voeding waar fructanen in zitten. Fructanen zijn koolhydraten die door het lichaam moeilijker afgebroken kunnen worden dan andere stoffen. “Wat je dagelijks eet, wordt verwerkt in je darmen. Sommige mensen kunnen fructanen niet goed verteren in de dunne darm. In plaats daarvan worden ze door darmbacteriën omgezet naar andere stoffen, waar gassen en zuren bij vrij komen.”

Voedingsmiddelen die fructanen bevatten zijn groenten, zoals ui, knoflook, prei, aardperen, artisjokken, bieslook, doperwten, asperge, maar ook in tarweproducten. Desiré zegt dat kleine hoeveelheden in bijvoorbeeld kruidenmixen al kunnen zorgen voor uiteenlopende buikklachten. “De darmen van de ene persoon reageren veel heftiger op ui, prei en knoflook dan de darmen van de andere persoon. Hierdoor heeft niet iedereen klachten van fructanen. Toch hebben fructanen ook een aantal gezondheidsvoordelen: een hoge inname van vezels, zoals fructanen, kan beschermen tegen aandoeningen, zoals een hoge bloeddruk, diabetes en obesitas.”

Darmproblemen

Desiré legt uit dat je gevoelig kunt zijn voor fructanen en sneller last kunt krijgen van darmproblemen. Dit kan genetisch zijn, maar kan ook ontstaan door een infectie. Ook stress kan dergelijke klachten verergeren. “Soms duiden de klachten op de aandoening Prikkelbare Darm Syndroom. Het prikkelbare darm syndroom is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal, met name van de dikke darm. Het is een veel voorkomende chronische darmaandoening. Ruim 10 procent van de Nederlanders heeft hier last van”, vertelt Desiré.

Dit kun je ertegen doen

Het blijft vaak lastig om erachter te komen welke voedingsmiddelen de klachten veroorzaken. Desiré: “Het advies is om per etenswaar te kijken of de klachten opspelen. Naast het vermijden van de voedingsstoffen kan het helpen om rustig te eten, de hoeveelheid te verminderen en porties over de dag te verspreiden. Hiernaast is het van belang om genoeg te bewegen en te drinken. Neem contact op met de huisarts als je regelmatig last hebt van maag- en darmklachten. Het kan namelijk ook zijn dat je een intolerantie hebt voor bepaalde koolhydraten, zoals lactose of fructose.”

Anne-Lotte HermansGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden