null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is waarom je bij een placebo tóch het gevoel hebt dat het medicijn werkt

Het placebo-effect is één van de meest bijzondere effecten uit de medische wetenschap. Want hoe kan het toch dat proefpersonen die bijvoorbeeld een nep-pijnstiller krijgen toegediend, aangeven écht minder pijn te ervaren?

Het placebo-effect zoals wij dat nu kennen werd in de Tweede Wereldoorlog voor het eerst waargenomen door de Amerikaanse arts Henry Beecher. Bij gebrek aan morfine, gaf hij gewonde soldaten een zoutoplossing om de pijn te verminderen. Deze soldaten gaven vervolgens aan dat ze minder pijn hadden, terwijl een zoutoplossing dit effect helemaal niet heeft. Sindsdien is er veel onderzoek naar het placebo-effect gedaan.

Andere oorzaken

Tegenwoordig worden placebo’s voornamelijk gebruikt als controle bij onderzoeken naar de werking van nieuwe medicijnen. De placebo’s in de controlegroep zouden dan niet het beoogde effect moeten hebben. Toch blijven er onderzoeken waarbij ook proefpersonen uit de placebogroep zeggen een duidelijk effect te voelen. Lang werd gedacht dat dit kwam door andere oorzaken. Zo worden veel klachten met de tijd vanzelf beter. Daarnaast veranderen symptomen ook van dag tot dag, waardoor het de volgende dag ook zomaar beter met je kan gaan. Hierdoor lijkt het alsof de placebo heeft gewerkt.

Verwachtingen en ervaringen

Toch geloven veel wetenschappers dat het placebo-effect wel degelijk bestaat. Hoe het precies werkt weet niemand. Maar vermoedelijk heeft het voor een groot deel te maken met verwachtingen. Door het nemen van een pil, de betrouwbaarheid van een arts en de omgeving waarin je bent, kan het zijn dat je een verwachting hebt van een verbetering die komen gaat. Die kan zo sterk zijn, dat je daar in gaat geloven. De sterkte van het placebo-effect wordt ook bepaald door ervaring. Als iemand de ervaring heeft dat hij bij het nemen van een pil of het smeren van een zalfje minder pijn krijgt, zal de pijn ook verminderen bij een placebo die op dezelfde manier in dezelfde situatie wordt toegediend.

Daadwerkelijk effect in de hersenen

Hoewel wetenschappers er nog niet honderd procent over uit zijn hoe het kan, zijn er wel verschillende onderzoeken geweest die aantonen dat het placebo-effect daadwerkelijk effect heeft op de hersenen. Zo komen er bij het placebo-effect lichaamseigen pijnstillende stoffen vrij die er voor zorgen dat mensen echt minder pijn ervaren. Het placebo-effect helpt dan ook voornamelijk om bepaalde symptomen te verminderen, maar genezen kan het nog altijd niet.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | DokterDokter

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden