null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dít is waarom je beter in een koude kamer kan slapen

Waarschijnlijk moet je er met deze temperaturen niet eens aan denken om de verwarming 's nachts uit te laten staan. Toch is het beter voor je om in een koudere kamer te slapen. Natuurlijk hoeft het niet te voelen alsof je in de koelkast gekropen bent, maar wanneer de temperatuur van je slaapkamer wat lager is, heeft dit een hoop positieve gevolgen.

Geen zorgen, je kan nog steeds onder je warme dekentje liggen.

Slaaptemperatuur

Je lichaamstemperatuur kent een cyclus van 24 uur. Deze is het hoogst in de middag en begint dan langzaam te dalen. Tijdens het slapen zal deze de laagste temperatuur bereiken. Hoe warm of koud het is in de ruimte waar je slaapt, is van belang voor het op peil houden van je lichaamstemperatuur. Als er te veel verschil is tussen je lichaamstemperatuur en de temperatuur van je slaapkamer, kan je lichaam zijn 'ideale' slaaptemperatuur niet bereiken. Dat is vervelend want daardoor slaap je minder goed.

Hormonen

In een koude kamer slapen kan er ook voor zorgen dat je er jeugdiger uitziet. Wanneer je in een te warme kamer slaapt, wordt de aanmaak van het hormoon melatonine geremd. Dit stofje zorgt ervoor dat het effect van ouder worden wordt vertraagd. Om ervoor te zorgen dat dit stofje aangemaakt wordt, moet je je kamer dus fris houden. Een ander hormoon dat beïnvloed wordt door de temperatuur van je kamer is insuline. Dit reguleert je bloedsuiker. Wanneer dit stabiel is vermindert dit de kans op diabetes. Een lagere temperatuur helpt je lichaam met het reguleren van je insuline gevoeligheid.

Te koud

Maar let op: een te koude kamer kan ook negatieve gevolgen hebben. Volgens slaaponderzoekers kan het slapen in een te koude kamer tot nachtmerries leiden. Ook een te warme kamer kan de inhoud van jouw dromen beïnvloeden. Als het te warm of juist te koud is in je slaapkamer, kan dat ertoe leiden dat je minder goed slaapt en vaker wakker wordt, waardoor je je dromen ook eerder onthoudt. En wie onrustiger slaapt, heeft vaak ook het idee meer nachtmerries te hebben.

Ideale temperatuur

Maar wat is dan wel de ideale temperatuur om in te slapen? Volgens deskundigen ligt dat tussen de 17 en 21. Dit wordt wel beïnvloed door jouw slaapomgeving. Mensen die dicht bij de grond of de muur liggen krijgen het namelijk sneller koud. Slaap daarom het liefst in een bed op (hoge) poten, dus niet enkel op een matras op de grond. Idealiter staat je bed in het midden van de kamer. Kan dat niet? Probeer dan wat ruimte te laten tussen het bed en de muur.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Mens-en-gezondheid.infonu.nl, Libelle, Marie Claire

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden