null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is waarom je beter geen koffie of thee kunt drinken in het vliegtuig

Drink jij wel eens koffie of thee in het vliegtuig? Of was je je handen in de wasbak van het vliegtuigtoilet? Check dan maar eerst even met welke luchtvaartmaatschappij je vliegt. Uit onderzoek van het New York City Food Policy Center blijkt namelijk dat dit water lang niet altijd even schoon is.

Het onderzoekscentrum, dat onderdeel is van de staatsuniversiteit van New York, maakte een ranglijst van Amerikaanse vliegmaatschappijen op basis van waterkwaliteit. Maar uit het onderzoek bleek, dat nogal wat airlines onder de maat bleken te scoren..

Watergezondheidsscore

In totaal werden elf landelijke en twaalf regionale luchtvaartmaatschappijen aan een waterinspectie onderworpen. De wetenschappers keken naar de grootte van het vliegtuig, de aanwezigheid van de E. coli bacterie in het water en het aantal keren dat de luchtvaartmaatschappij de ADWR (wet voor veilig drinkwater in het vliegtuig) had overtreden in de periode tussen 2012 en 2019. Op basis van die informatie kreeg iedere vliegmaatschappij een ‘watergezondheidsscore’ van nul tot vijf. Bij een score van vier of hoger was het oordeel 'relatief veilig, schoon water'.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ondermaatse score

Het resultaat was op zijn zachtst gezegd schokkend. Vooral de grote luchtvaartmaatschappijen, zoals Delta (1.6), American Airlines (1.5) en United Airlines (1.2) bleken ondermaats te scoren. De kleinere, regionale luchtvaartmaatschappijen deden het iets beter. Zo kwam Alaska Air met 3.3 als beste uit de bus.

Hogere boetes

De ADWR vereist dat luchtvaartmaatschappijen veilig drinkwater aan boord hebben. Om die reden moeten de maatschappijen de watertanks van hun vloot regelmatig desinfecteren en doorspoelen. Daarnaast zijn ze verplicht om regelmatig watermonsters te nemen om de kwaliteit van het water te checken. Wanneer er in het water E. coli wordt gevonden, moeten de vliegmaatschappijen het watersysteem binnen 24 uur afsluiten, desinfecteren en doorspoelen. Hoewel uit de studie bleek dat ADWR-overtredingen de afgelopen jaren bij alle luchtvaartmaatschappijen zijn afgenomen, bestaat de kans dat de overtreding komt door een gebrek aan handhaving. “We moeten ervoor zorgen dat er meer hoge boetes worden opgelegd bij maatschappijen die een overtreding begaan”, zegt Charles Platkin, directeur van het Food Policy Center. “We moeten de regels aanscherpen en meer tests toevoegen om de waterkwaliteit van vliegtuigen te bepalen.”

Geen koffie of thee

Stewardessen gieten drinkwater uit flessen, maar luchtvaartmaatschappijen gebruiken nog steeds kombuiswater in de koffie en thee die ze serveren. Platkin raadt reizigers aan deze drankjes in het vliegtuig voorlopig zoveel mogelijk te vermijden, met name bij luchtvaartmaatschappijen met de laagste waterscores."Ik was ook mijn handen niet meer in het toilet," merkte hij op. “Ik zorg ervoor dat ik een ontsmettingsmiddel heb. Als je je handen wast in wat mogelijk onveilig water is, doet dit het hele proces van het daadwerkelijk wassen van je handen teniet.”

Lees meer

Deze Nederlandse vliegtuigmaatschappij weegt niet alleen je koffer maar ook jóu

Bron| Huffington Post

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden