De zin en onzin van hoestdrankjes Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is waarom je beter geen hoestdrank kunt gebruiken bij verkoudheid

Grijp jij ook vaak naar hoestdrankjes als je last hebt van een vervelend kuchje? Het geeft misschien even verlichting, maar of het echt zin heeft is nog maar de vraag. Beter worden we er namelijk niet van.

Hoogleraar Roy Remmen, professor huisartsengeneeskunde aan de Universiteit Antwerpen, pleitte op HLN.be al om te stoppen met de verkoop van hoestdrank. Hij stelde dat niet bewezen is dat ziekte korter duurt door het innemen van die middeltjes.

De oorzaak van hoesten

Allereerst is het goed om te weten dat hoesten vaak niet de kwaal is die verholpen moet worden. Natuurlijk is het vervelend als je last hebt van een hoest, maar vaak reageert het lichaam op een irritatie van de zenuwen onder het slijmvlies. Het slijmvlies maakt als het geïrriteerd is meer slijm aan, waardoor je gaat hoesten. Het slijmvlies kan beschadigd raken op verschillende manieren. Denk aan het inademen van sigarettenrook, heel koude of juist warme lucht of een ontsteking zoals een verkoudheid of het coronavirus.

Hoestdrank als oplossing

Hoesten kan erg vervelend zijn, maar of een hoestdrankje nou de oplossing is, is maar de vraag. En daarbij heb je die hoest niet zomaar. Je lichaam probeert op deze manier de luchtwegen schoon te maken. Zo zegt huisarts Tamara de Weijer tegen Nu.nl: “Door te hoesten werkt het lichaam binnengedrongen ziekteverwekkers eruit. Hoesten is dus geen kwaal op zichzelf, maar een symptoom van iets anders.”

De Weijer zegt ook dat de hoestdranken op korte termijn vaak wel helpen, maar op de lange termijn is het geen oplossing. “Hoesten is een symptoom. Door het symptoom de kop in te drukken, los je het onderliggende probleem niet op. Sterker nog: waarschijnlijk heb je alleen maar langer last van hoesten omdat het lichaam niet in staat is gesteld om het probleem zelf op te lossen.”

Bijwerkingen hoestdrankjes

Remmen en De Weijer zien allebei de bijwerkingen die hoestdrank wel hebben. Je kunt een droge mond krijgen of last hebben van slaperigheid. En er zit codeïne in hoestdrank, wat een opioïde is. Dit zorgt voor dat versufte gevoel maar kan ook je rijvaardigheid beïnvloeden.

Maar wat helpt dan wel tegen die vervelende droge of vastzittende hoest? De Weijer raadt warm water met honing en citroen aan als middel voor verlichting. “Verder is het echt gewoon een kwestie van het lichaam de tijd geven het probleem zelf op te lossen.”

Bron | HLN, Nu.nl

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden