null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is waarom iedereen ineens bleekselderijsap drinkt

Niet alleen op het gebied van mode en beauty, maar ook als het aankomt op gezonde voeding wisselen de trends elkaar in hoog tempo af. Waren we eerst in de ban van quinoa, enige tijd later strooiden we alweer royaal met chiazaad en aten we bloemkoolpizza.

Nu 'moeten' we - als we gezondheidsgoeroes mogen geloven - allemaal aan het bleekselderijsap. Als je het 's ochtends op een lege maag drinkt, zou het een zuivere werking hebben op de darmen. Voedingsdeskundige Stefanie Klaver van Klaever Health: "Veel mensen drinken het, omdat het goed is voor de maag en omdat de drank het lichaam hydrateert."

Vleugje citrus

"Een paar jaar geleden was boerenkool in, nu is het bleekselderijsap en over een paar jaar zal het wel weer iets anders zijn. Het is een fijne ontwikkeling dat groenten een grotere rol krijgen," zegt Klaver erover tegen Editie NL. Zelf drinkt ze het groene drankje ook graag. "Ik doe er vaak wat extra's bij. Ik houd er bijvoorbeeld van om er citrus bij te doen, dat frist het op."

Geen wetenschappelijk bewijs

Volgens Ingeborg Brouwer, voedingswetenschapper aan de VU Amsterdam, zijn de gezondheidsgevolgen van bleekselderijsap niet wetenschappelijk bewezen. "Of het ziektes voorkomt of andere voordelen heeft, dat is niet onderzocht. Het is eigenlijk onmogelijk om de gezondheidseffecten van één groentesoort te onderzoeken. Wetenschappelijk kunnen we er weinig over zeggen." Kwaad kan het in elk geval niet. "De groente heeft gunstige stoffen en het is prima om het regelmatig te drinken. Mensen die zich er beter door voelen, moeten er vooral mee doorgaan."

Zelf bleekselderijsap maken

Voor een glas bleekselderijsap (zo'n vierhonderd milliliter) heb je een stronk bleekselderij nodig. Haal die door de sapcentrifuge en je kunt het groene sapje direct opdrinken. Heb je alleen een blender in huis? Snijd de groente dan in kleine stukjes en doe die in de keukenmachine. Als je het op de laatste manier maakt, is het belangrijk dat je het goedje - voordat je het in een glas giet - goed zeeft.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | rtlnieuws.nl

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden