Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is waarom het zo moeilijk is om die laatste kilo’s kwijt te raken

Je bent al maanden goed bezig om gewicht te verliezen en het streefgewicht is in zicht... Maar hoe dichterbij je komt, hoe langzamer de cijfers dalen. Hoe kan het toch dat de laatste kilo's afvallen het moeilijkst is?

Diëtiste Melissa Meier vertelt aan Body and Soul hoe dit komt.

Laatste kilo’s afvallen

Verrassend genoeg kan het afvallen van de laatste kilo's veel lastiger zijn dan het verliezen van een enorme hoeveelheid gewicht. Volgens diëtiste Melissa Meier geldt dat hoe slanker je lichaam is, hoe meer het wil vasthouden aan wat het heeft. Onthoud dat als je een extreem dieet moet volgen of overmatige inspanning moet doen om daar te komen, dit niet het gewicht is dat je lichaam hoort te hebben.

In sommige gevallen moet je dat volgens de diëtist omarmen. Vraag jezelf eens af wat er zo speciaal is aan het getal op de weegschaal dat je probeert te bereiken. Het is namelijk veel belangrijker of je kleren lekker zitten en of je lekker in je vel zit. Wil je toch echt die laatste paar kilo's afvallen? Dan geeft Meier een aantal tips met daarbij als kanttekening: "Verwacht niet dat het snel zal gaan."

1. Eet met aandacht

Vaak eten we omdat het een gewoonte is en niet omdat we echt honger hebben. Je eet dan onbewust meer dan nodig. Om deze reden is het belangrijk dat je stil staat bij wanneer je echt honger hebt en eet met aandacht.

Lees ook:

Dít is waarom je niet op een specifieke plek op je lichaam kunt afvallen

2. Houd een eetdagboek bij

Door op te schrijven wat je eet, ben je je meer bewust van wat je eigenlijk eet. Het kan je ogen openen en je helpen kleine gewoontes te doen beseffen. Denk bijvoorbeeld aan dat koekje die je altijd bij de thee eet of na het eten altijd een schaaltje vla neemt. Als je dit inzichtelijk hebt, kun achterhalen waar er nog winst te behalen valt.

3. Plannen

Door een weekmenu te maken met een boodschappenlijst kun je van tevoren nadenken over wat je gaat eten. Zo kun je inspiratie opdoen door in kookboeken en tijdschriften te bladeren of door op websites te kijken. Dit resulteert in een gevarieerd weekmenu. Zelf aan de slag met het maken van een weekmenu? Volg dan déze tips.

Let er daarnaast op dat je hoeveelheden rijst, pasta, havermout en oliën van tevoren afweegt. Zo voorkom je dat je te veel eet en hoef je daarnaast ook minder weg te gooien.

Bron | Body and Soul

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Tanja van KempenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden