Margriet logo
Vaste tijden eten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is waarom het volgens onderzoekers belangrijk is om op een vast tijdstip te eten

Ontbijt je altijd vroeg of eet je onderweg een broodje? Staan bij jou de pannen om vijf of om zeven uur ’s avonds op tafel? Dan ben je goed bezig. Nieuw onderzoek wijst uit dat op een vast tijdstip eten van groot belang is voor je gezondheid.

Courtney Peterson, universitair hoofddocent voeding aan de Universiteit van Alabama, legt aan Discovermagazine.nl uit dat de kwaliteit van eten het belangrijkste is voor je gezondheid. Op de tweede plek komt een vast tijdstip. Onderzoek wijst uit dat iedereen die ’s ochtends en tijdens de lunch veel calorieën eet, meer gewicht verliest in de avond dan degenen die in de avond de meeste calorieën eten, stelt Peterson. “Degenen die ’s nachts de meeste calorieën eten, verliezen minder gewicht, maar hebben ook meer honger.”

Lichaam reageert op honger

Volgens Peterson gaat het vooral om hoe je lichaam reageert op honger. “Je hongergevoel is later op de dag nog meer aanwezig, net als de niveaus van het hongerhormoon ghreline. Dit is het hormoon dat een signaal aan je hersenen geeft als je honger hebt en als het tijd is om te eten.” Je verbrandt ook minder calorieën als je later op de dag eet vanwege het thermische effect. Dit is het aantal calorieën dat je lichaam nodig heeft om voedsel te verteren, te absorberen en te metaboliseren. “Genen die betrokken zijn bij het verbranden en opslaan van vet lijken later op de dag slechter te functioneren en hebben de neiging om paden in de hersenen te activeren die gemakkelijker vet opslaan,” aldus Peterson.

Specifieke tijden zijn beter voor je gezondheid

Gewichtsverlies is niet het enige voordeel van eten op een specifiek tijdstip, want het heeft nog meer gezondheidsvoordelen voor je lichaam. Peterson: “Eerder op de dag eten kan ook gunstig zijn om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, de bloeddruk te verlagen en de gezondheid van de schildklier te verbeteren.” Een studie uit juli 2021, gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients, toont aan dat het eten van een eerder diner de bloedglucosewaarden verbeterde. Bovendien bleek uit een studie uit november 2021, gepubliceerd in het tijdschrift Epidemiology and Health, dat later op de dag eten het risico verhoogt op cardiovasculaire risicofactoren, zoals de triglyceridenconcentratie in het bloed. Bij een sterk verhoogde waarde kan een ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis) ontwikkeld worden. Dan moet er zo snel mogelijk een behandeling worden gestart om de triglyceriden te verlagen.

Vaste tijdstippen om niet te eten

Diëtist en auteur Carolyn Williams voegt eraan toe dat het ook belangrijk is om vaste tijden te hebben voor de momenten dat je niet eet. Williams: “Het lichaam is beter in staat om kilo’s kwijt te raken als er een periode van twaalf tot zestien uur is waarin je niet eet. Een halve eeuw geleden werd er vooral thuis gegeten, waren er lang niet zoveel tussendoortjes en was de keuken na het avondeten gesloten,” aldus Williams. Als je toch de neiging hebt om later op de avond te eten, is het nog steeds belangrijk om twaalf tot zestien uur te vasten. Williams: “Dat betekent dat als je om 21:00 uur je avondeten eet, je de volgende dag pas tussen 9:00 en 13:00 uur weer mag eten. Verder is het de moeite waard om van je laatste maaltijd van de dag, de kleinste van de drie te maken.”

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden