null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is waarom het stoten van je ‘telefoonbotje’ zoveel pijn doet

Een schok schiet van het puntje van je elleboog door naar je hand. Wanneer je je telefoonbotje stoot, voelt dat als een stroomstoot. Soms met een tintelend of juist doof gevoel in je vingertoppen.

Of je nou heel onhandig bent of niet, bijna iedereen heeft zijn elektrische knobbel weleens gestoten. Maar weet je ook waar dit gevoel vandaan komt?

Onbeschermd

Hoewel de bijnamen van deze plek anders doen vermoeden, heeft de pijn niets te maken met elektriciteit, maar meer met het ontbreken van bescherming door een bot. De pijn wordt namelijk veroorzaakt door een blootliggende zenuw.

Typische zenuwpijn

In je arm liggen drie grote zenuwen die richting je hand lopen. De elleboogzenuw is hier één van. Deze loopt vanaf je oksel, langs je elleboog over het uitstekende puntje van je elleboog richting je hand. Deze zenuw zorgt ervoor dat je gevoel hebt in de buitenste twee vingers van je hand. In tegenstelling tot andere zenuwen, is deze elleboogzenuw niet beschermd door een bot of een spier. Je elleboog is daardoor gevoelig voor stoten. De ‘elektrische schok’ die je voelt is typerend voor zenuwpijn. Toch voel je dat op andere plekken niet, omdat de zenuw hier beter beschermd is.

Telefoonbotje?

De naam is afkomstig uit de de tijd dat een telefoon nog een grote bel had. Wanneer je de twee draden van deze bel tegelijk aanraakte, kreeg je een schok die net zo aanvoelde als de pijn wanneer je je telefoonbotje stoot. De pijn is overigens vervelend, maar niet schadelijk. Alleen wanneer je het elektrische gevoel en de doofheid in je vingers ook voelt zonder dat je je stoot, kan er iets aan de hand zijn.

Bron| Gezondheidsnet

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden