null Beeld

Dit is waarom het onduidelijk is hoeveel Nederlandse coronapatiënten al genezen zijn

Elke dag brengt het RIVM nieuwe cijfers naar buiten over het aantal nieuwe besmettingen en het aantal sterftegevallen. Maar je hoort niet hoeveel coronapatiënten er dagelijks weer genezen. Dat komt omdat dat cijfer in Nederland niet bekend is.

We leggen je uit hoe dat kan.

Genezen coronapatiënten niet geteld

Eerder werd beweerd dat er pas drie coronapatiënten in Nederland zijn genezen van het virus. Dat aantal ligt gelukkig wel wat hoger. Maar hoeveel hoger precies? Dat weten we niet. Dat in Nederland niet duidelijk is hoeveel coronapatiënten weer genezen van het virus, komt door een tekort aan testen. Tot 8 maart werd iemand genezen verklaard als hij of zij twee keer negatief testte op het virus. Maar door het dreigende tekort aan coronatesten is deze regel aangepast.

Vanaf nu geldt dat als je 24 uur lang geen klachten hebt, je als genezen wordt beschouwd. In dit geval hoef je dat niet bij het RIVM of de GGD te melden. Hierdoor wordt het aantal genezen coronapatiënten helemaal niet bijgehouden. Overigens is ook het aantal besmettingen door een schaarste aan testen niet helemaal duidelijk. Hiervoor geldt de regel dat als je corona-symptomen hebt jij en de rest van het gezin twee weken in quarantaine moeten blijven, zonder dat een officiële besmetting is vastgesteld. Vandaar dat het aantal besmettingen in Nederland waarschijnlijk hoger ligt.

Lees ook: Inspectie waarschuwt voor zelftesten coronavirus: 'Testen kunnen fout resultaat opleveren'

Verschil per land

Daarnaast verschilt de meting van het aantal genezingen ook per land. Zo hanteert bijvoorbeeld gezondheidsorganisatie WHO de regel dat er weken kunnen zitten tussen een besmetting en de genezing, waardoor het aantal genezingen altijd minder zal zijn dan het aantal besmettingen. Volgens NU.nl zijn er wereldwijd ruim 382.000 officiële coronabesmettingen en zijn ruim 100.000 mensen officieel genezen verklaard. Aangezien er bijna 17.000 coronapatiënten zijn overleden, zou dit betekenen dat er zo'n 265.000 mensen nog niet officieel genezen zijn verklaard.

Cruciale week

Het RIVM heeft deze week de coronamaatregelen voor Nederland extra aangescherpt. De organisatie noemt dit een cruciale week om uitspraak te kunnen doen over een mogelijke daling in het aantal besmettingen. Woensdagochtend werd bekend dat dat inderdaad het geval lijkt te zijn. Ook kijken ze deze week of de ziekenhuizen en vooral de IC-afdeling de druk aankunnen. Daarnaast start de bloedbank Sanquin deze weken een grootschalig bloedonderzoek gedaan naar groepsimmuniteit en de verspreiding van het coronavirus. Het RIVM gaf eerder al aan dat de strengere coronamaatregelen hierdoor mogelijk weer teruggedraaid zouden kunnen worden. Dit geldt als uit het bloedonderzoek blijkt dat er al zo’n 60 procent van de Nederlanders met het coronavirus besmet is geweest, en dus antistoffen heeft opgebouwd. In dat geval kan er voorzichtig worden gekeken naar welke maatregelen mogelijk kunnen worden versoepeld.

Lees ook

De maatregelen lijken te werken: groei besmettingen coronavirus neemt af

Bron| NU.nl

Beeld|iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden