Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is waarom het juíst gezond is om geheimen te hebben

Van het verborgen houden van het einde van een nieuwe serie, het werkelijke aantal kilo's op de weegschaal tot een stiekeme relatie. Gemiddeld bewaren we in Nederland zo’n dertien geheimen per persoon. Vijf daarvan hebben we nog nooit met iemand gedeeld. En hoewel al die geheimen ook voor een hoop stress kunnen zorgen, kleven er ook positieve kanten aan.

Geheimen hebben is gezond

Een geheim hebben is volgens psycholoog Andreas Wismeijer heel gezond. Of je veel geheimen hebt, heeft volgens hem vooral met je opvoeding te maken. "Kreeg je vroeger van je ouders alleen steun en complimenten als je iets perfect deed of ook als je een zesje voor een proefwerk haalde? Wanneer je alleen bij een tien complimenten kreeg, zul je sneller geneigd zijn veel geheimen te bewaren. Want mindere prestaties houd je dan liever stil”, legt Wismeijer uit. Het hebben van geheimen heeft volgens hem bovendien een aantal positieve effecten:

1. Het zorgt voor zelfbescherming

Geheimen zetten ons in de waarschuwingsstand, zodat we onszelf kunnen beschermen tegen afwijzing of een negatief oordeel van anderen. Je partner wordt bijvoorbeeld niet boos als je de reden voor je ontslag verdraait. 'De baas mag me niet' lokt een minder negatief oordeel uit dan: 'Ik heb mijn werk niet goed gedaan'.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

2. Geheimen scheppen een band

Geheimen werken als smeermiddel. Stel dat je het geheim van een collega kent maar het aan niemand vertelt, dan neem je die ander als het ware in bescherming en smeed je dus een band.

3. Het is goed voor je zelfbewustzijn

Wie veel geheimen heeft, denkt positiever over zichzelf. Jij bepaalt namelijk wat je met anderen wilt delen. “Dat doen we al van jongs af aan. Het is een natuurlijk en gezond proces. Bij jonge kinderen zie je dat ze heel open zijn en alles vertellen. Wanneer ze ouder zijn begint het jokken en gaan ze over geheimen nadenken”, verklaart Wismeijer.

4. Draagt bij aan een gezonde emotionele ontwikkeling

Geheimen zijn bovendien een belangrijk onderdeel van een gezonde emotionele en psychosociale ontwikkeling. Wismeijer: “Mensen die altijd maar álles delen, bewaken hun grenzen niet goed. Zij zijn niet in staat hun kwetsbaarheden voor zichzelf te houden. Stel dat ik jou naar je seksleven vraag en jij vertelt daar in geuren en kleuren over, dan zou dat toch raar zijn?”

Iets (lang) geheim houden heeft soms ook een prijs. We moeten moeite doen om bepaalde informatie voor ons te houden, wat stress kan opleveren. Lijd je er dus echt onder? Dan is het natuurlijk beter om schoon schip te maken.

Bron| Science Alert, Telegraaf

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden