Dit is waarom het aantal kankerpatiënten de komende jaren stijgt Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is waarom het aantal kankerpatiënten de komende jaren zal stijgen

Jaarlijks neemt het aantal mensen dat de diagnose kanker krijgt toe. Waar het in 1989 om bijna 56.000 kankerdiagnoses ging, waren het er in 2021 al 124.000. Dat aantal zal alleen maar blijven stijgen. het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) verwacht dat er in 2032 18 diagnoses per uur gesteld worden, wat neerkomt op 156.000 per jaar.

In de prognoses van IKNL zijn een aantal vormen van kanker buiten beschouwing gelaten: de meest voorkomende vorm van huidkanker (basaalcelcarcinoom) en een voorstadium van borstkanker. Als deze twee vormen wel meegenomen worden in de prognose, gaat het zelfs om 232.000 nieuwe kankerdiagnoses in 2032.

Oorzaak van nieuwe kankerdiagnoses

Met het stijgende aantal diagnoses vraag je je misschien af: hoe kan dat? De oorzaak hiervan is vooral te vinden in de groei van de Nederlandse bevolking. Er is sprake van zogenoemde dubbele vergrijzing, wat inhoudt dat er meer ouderen zijn die ook steeds ouder worden. Kanker komt vaak voor op latere leeftijd, waardoor het aantal kankerpatiënten door de dubbele vergrijzing dus toeneemt.

Maar dat is niet het enige. Ook onze leefstijl speelt een belangrijke rol. Er zijn verschillende risicofactoren voor kanker, waaronder roken, alcoholgebruik, weinig lichaamsbeweging en overgewicht. Ook blootstelling aan uv-licht, bijvoorbeeld door de zon of zonnebanken, is een belangrijke oorzaak voor de diagnose huidkanker. En juist die diagnose zien we de komende tien jaren sterk stijgen.

Betere diagnoses stellen

Tegenwoordig worden er ook betere diagnoses gesteld. Niet gek dat er daardoor ook meer diagnoses gesteld worden. Dit zorgt overigens slechts voor een beperkt deel voor de stijging in kankerdiagnoses. Een betere en vroegere diagnose zorgt er vooral voor dat kleine tumoren gevonden gevonden worden die in het verleden niet opgespoord werden.

Preventie

De stijging die voor de komende tien jaar voorspeld is, lijkt voor het grootste gedeelte niet meer tegen te gaan. Dit komt doordat mensen in het verleden al blootgesteld zijn aan de risicofactoren. Volgens het IKNL is het daarom belangrijk om in te zetten op preventie, zodat het aantal diagnoses in de toekomst minder hard stijgt. Hiermee doelen zij op preventie van roken, waarmee het aantal diagnoses van bijvoorbeeld long-, keel-, blaas-, en nierkanker verminderd kan worden. Extra aandacht voor een gezond gewicht en een bijbehorende gezonde leefstijl kan ervoor zorgen dat het aantal diagnoses van kankersoorten die gerelateerd zijn aan overgewicht stopt. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld lever-, galweg-, slokdarm-, en nierkanker.

Ook is het belangrijk om het alcoholgebruik in te perken, om het aantal diagnoses van borst-, darm-, lever-, en hoofd-halskanker te verminderen. Huidkanker kan voorkomen worden door de blootstelling aan uv-licht te verminderen of verantwoord te zonnen.

Minder mensen overlijden

Een lichtpuntje dat het IKNL benoemt is dat het aantal diagnoses wel stijgt, maar het risico om te overlijden aan kanker niet. Dit neemt zelfs af. Dit betekent dus dat we steeds beter kunnen leven na een kankerdiagnose. In 2032 zal het gaan op 1 op de 13 Nederlanders die leeft met of na kanker.

Bron | IKNL

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet
Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden