Margriet logo
Neusgat verstopt Beeld Getty
Beeld Getty

Gezondheid

Dit is waarom er tijdens een verkoudheid maar één neusgat verstopt zit

Op een verstopte neus zit je absoluut niet te wachten. Zeker niet in tijden van corona. Toch kan er zomaar een ochtend zijn waarop je wakker wordt met een verstopt neusgat. En laat dat nou ook altijd maar echt één neusgat zijn. Hoe komt dit?

Het heeft alles te maken met onze nasale cycles.

Eén neusgat verstopt

In je neusgaten zitten ook luchtwegen, deze worden je nasale luchtwegen genoemd. Die luchtwegen zorgen ervoor dat de lucht die je inademt wordt verwarmd en bevochtigd, want droge lucht kan gaan irriteren en dat is niet goed voor je longen. Je neus moet hard werken tijdens dit proces en probeert zich daarom op één neusgat te focussen.

Opgezwollen neus

Handig opgelost zou je denken. Maar hier begint wel het probleem van een verstopt neusgat. Door de focus wordt er meer bloed naar dat ene neusgat gestuurd. Dat verwarmt de lucht, maar het irriteert het neusgat ook ietsjes, waardoor deze licht kan gaan opzwellen en er minder zuurstof doorheen kan komen. Dit is een natuurlijk proces waar je over het algemeen niets van werkt, behalve als je ziek en verkouden bent.

Want door ziekte wordt de bloedtoevoer extra gestimuleerd. Hierdoor zwelt het al licht opgezwollen neusgat nog erger op en produceert je neus ook nog extra veel snot. Ondanks dat de snot in allebei de neusgaten zitten, voelt je ene neusgat meer verstopt dan de andere vanwege je natuurlijke nasale cyclus.

Lees ook: Verstopte neus? Seks kan volgens dit onderzoek helpen

Oplossing

Er is dus ook geen oplossing om dat ene neusgat te ‘ontstoppen’. Vaak merk je tijdens een verkoudheid dat gedurende de dag dat je verstopte neusgat weer wat meer ademruimte krijgt. Dit doet je neus vanzelf nadat er 90 minuten tot vier uur voorbij zijn. Helaas is de kans dan ook aanwezig dat je na een nacht de volgende ochtend merkt dat je andere neusgat dicht zit. De enige oplossing om van een vervelend verstopt neusgat af te komen is om de gehele neusverkoudheid aan te pakken.

Bron | Men’s Health

Paulien BergwerffGetty

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden