null Beeld

Dit is waarom een papercut zo veel pijn doet

Je zit lekker door je favoriete tijdschrift – Margriet natuurlijk! – te bladeren en ineens voel je een venijnige pijn in je vinger. Papercut! En dat kleine sneetje doet veel meer pijn dan je zou verwachten… Maar waarom is dat eigenlijk zo?

Hier zijn meerdere verklaringen voor, legt de Amerikaanse dermatoloog Hayley Goldbach van UCLA Health uit. Het ligt niet alleen aan de gevoeligheid van je vingers, het komt ook door het papier zelf.

Meer zenuwuiteinden

We hebben zenuwuiteinden over ons hele lichaam, maar op sommige plekken is de dichtheid hoger. Die plekken, zoals de lippen en onze vingertoppen, zijn daardoor gevoeliger. Met je vingertoppen kun je bijvoorbeeld subtiele aanrakingen en sensaties ervaren die je op je rug niet eens voelt. “Dat komt doordat er op de rug veel minder zenuwuiteinden zitten,” legt dermatoloog Goldbach uit. En daarom doet een relatief klein wondje op je vingers ook een stuk meer pijn dan ergens anders.

Ondiepe wond

Het klinkt onlogisch, maar van ondiepe wondjes zoals een papercut heb je vaak meer pijn dan van wat diepere wonden. Dat komt doordat er bij diepere wonden bloed vrijkomt dat vervolgens stolt om de wond af te sluiten. Bij een papercut is de wond niet diep genoeg om het stollingsmechanisme te activeren. Hierdoor duurt het langer voordat de huid zich herstelt.

Kartelrandjes

Ook het papier speelt een rol bij de pijn. Papier lijkt misschien glad, maar de zijkant heeft in werkelijkheid minuscuul kleine kartelrandjes. Die kun je alleen onder een microscoop zien. Hierdoor snijd je je sneller, legt Goldbach uit. “Het laat een wond achter die eerder gekarteld is dan glad. Bovendien is papier gemaakt van houtpulp, katoen en andere vezels, die kunnen achterblijven in het wondje. De vezels kunnen een ontsteking veroorzaken. Daarom is het belangrijk om je handen steeds te wassen of ontsmetten nadat je je hebt gesneden aan papier.”

Schrik

Ook de schrik en het feit dat je je handen constant gebruikt kunnen de pijn verhogen. Goldbach: “Een papercut gebeurt zo snel dat je hersenen geen tijd hebben om te reageren. Als je je aan iets anders snijdt of bezeert, voel je druk. Dan pas komt de pijn en begint het te bloeden. Dat geeft je een paar momenten om te schakelen en bijvoorbeeld een pleister te pakken. De acute pijn van een papercut overvalt mensen. Mij ook, hoor.”

Bron | hln.be

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden