null Beeld

Dit is waarom een loopneus juist een góéd teken is

De ‘r’ zit weer in de maand. En dat betekent dat er weer flink op los wordt gesnotterd in Nederland. De tissues lijken niet aan te slepen. Maar hoe erg is zo’n loopneus eigenlijk?

Of je nou in de stad loopt, op kantoor zit of gewoon lekker thuis op de bank doorbrengt: het kan je niet zijn ontgaan dat er weer flink wordt gekucht, gehoest en gesnoten. Hoe vervelend zo’n snotneus ook kan voelen, eigenlijk is het hele verschijnsel zo gek nog niet. Een loopneus is gewoon een heel ingenieus afweermechanisme.

Kou gevat?

Zodra het weer omslaat, lijken virussen direct toe te slaan. Een verkoudheid wordt – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – niet veroorzaakt door kou. Nee, verkouden word je van een virus of bacterie. Die nestelen zich vaak in je slijmvliezen rond je keel, neus en alle aangezichtsholtes.

Zo ontstaat een loopneus

Een slijmvlies is een dunne laag cellen die slijm aanmaakt. Dit slijm beschermt je lichaam tegen slechte stoffen. Wanneer dit slijmvlies een bacterie of virus in je lichaam detecteert, zal het automatisch meer slijm aanmaken om de infectie te stoppen. Een hoopje slijm pakt de viruscellen vast en duwt ze naar je mond of neus, waar ze naar buiten kunnen. Met als gevolg: een loopneus.

Loopneus: ophalen of snuiten?

Wanneer je een loopneus hebt, kun je je neus het best ophalen. Als je het slijm doorslikt gaat het naar je maag, waar alle bacteriën verder worden afgebroken. Snuiten is een goede tweede optie. En wel zo fijn in gezelschap. Gebruik geen al eerder volgesnoten katoenen zakdoek, maar liever een vers papieren exemplaar. Zo lopen onschuldige omstanders veel minder risico het virus met je te delen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ZoZitDat

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden