null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is waarom de pil op vakantie niet altijd betrouwbaar is

Ga jij binnenkort samen met je lief lekker op vakantie? Eindelijk tijd voor elkaar, na een lange periode van hard werken! En dat belooft natuurlijk wat tussen de lakens. Maar wanneer je een zwangerschap wilt voorkomen, kun je naast de pil, beter ook maar een doosje condooms inpakken. De pil is namelijk op vakantie niet altijd even betrouwbaar als thuis…

Ander ritme

Op vakantie loopt het leven vaak net iets minder gestructureerd dan thuis. Je staat later op, eet vaak pas wanneer de zon onder gaat en de kans is groot dat je later naar bed gaat dan gebruikelijk. Daarnaast ben je, tijdens vakanties, vaak zo ontspannen, dat je veel dagelijkse dingen die normaal routine zijn, vergeet. Daardoor vergeten veel vrouwen tijdens deze dagen de pil. Helemaal wanneer je naar een andere tijdszone vliegt of een enorme jetlag hebt, kan het gebeuren dat je de pil niet meer volgens je normale schema in neemt. Schiet het je binnen twaalf uur na je gebruikelijke tijdstip te binnen? Dan is er vaak niet zo veel aan de hand, mits je de gemiste pil alsnog inneemt. Maar wanneer het besef later komt, is het raadzaam om extra voorbehoedsmiddelen te gebruiken, als je een zwangerschap wilt voorkomen. Lees de bijsluiter voor de zekerheid of neem bij twijfel contact op met de apotheek.

Andere eetgewoontes

Wanneer je op reis bent, loop je een groter risico, bacteriën binnen te krijgen door middel van voeding. In Nederland is dit risico klein, omdat er strenge regels gelden voor de verkoop van alle soorten levensmiddelen. Andere landen hanteren een minder strikt beleid, waardoor je in het buitenland soms eerder een voedselvergiftiging oploopt. Ook is het drinkwater niet altijd even goed gereinigd, met als resultaat dat je urenlang noodgedwongen doorbrengt op een buitenlands toilet. Wanneer je binnen vier uur, na het innemen van de pil, diarree krijgt of moet overgeven, is de kans groot dat de pil niet volledig door het lichaam is opgenomen. Neem daarom, voor de zekerheid, een paar uur later een nieuwe pil, uit een reserve-strip in, op het moment dat de misselijkheid is afgenomen.

Andere medicatie

Als je in het buitenland ziek wordt en een huisarts moet bezoeken, is de kans groot dat deze antibiotica voorschrijft. In Nederland wordt dit medicijn een stuk minder voorgeschreven, omdat bekend is dat je er bij veelvuldig gebruik, resistent voor kunt worden. Daarnaast kunnen sommige antibiotica medicijnen invloed hebben op de werkzaamheid van de pil. Vermeld daarom altijd, aan de behandelend arts, dat je de anticonceptiepil slikt. Ook andere medicijnen kunnen invloed hebben op de werking van het voorbehoedsmiddel.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| Apotheek

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden