Dit is waarom de kans op epilepsie groter is op latere leeftijd
In Nederland hebben ongeveer 200.000 mensen epilepsie. Misschien heb je hierbij meteen een beeld van iemand die op de grond valt en schokkende bewegingen maakt, maar epilepsie kent ook andere aanvallen. Wist je dat epilepsie vaker voorkomt bij mensen die ouder dan 75 zijn? Dit is hoe dat zit.
Epilepsie is een hersenaandoening die gekenmerkt wordt door aanvallen. Volgens Thuisarts is er sprake van epilepsie als je in een jaar twee of meer aanvallen krijgt. Tijdens zo’n aanval worden je hersenen tijdelijk overvraagd. Hersencellen geven heel snel allerlei seintjes af. De Hersenstichting vergelijkt het met een groot kruispunt, waarop alle stoplichten tegelijkertijd op groen springen. Er is geen sprake van logica, alle seinen gaan door elkaar. Hierdoor kunnen je hersenen niet meer normaal werken en is er sprake van een epileptische aanval. Zo’n aanval kan er op verschillende manieren uitzien: van bewusteloosheid, vallen en met de armen en benen schokken tot niet aanspreekbaar zijn of voor je uit staren.
Epilepsie op latere leeftijd
Het krijgen van epilepsie is niet gebonden aan een leeftijd. Iedereen kan het op elke leeftijd krijgen. Maar, zo schrijft EpilepsieNL, er zijn wel groepen waarbij de aandoening het vaakst voorkomt: kinderen, ouderen en mensen met een verstandelijke beperking. Daarbij zorgt hersenbeschadiging ook voor een vergrote kans op epilepsie. Maar hoe kan het dat epilepsie onder andere op latere leeftijd vaker voorkomt? Daarvoor zijn verschillende redenen. Vaak is een hersenbeschadiging, zoals een herseninfarct of een hersenbloeding, de oorzaak, maar ook andere afwijkingen of beschadigingen kunnen de hersencellen verstoren, zoals:
- Een hersenontsteking, bijvoorbeeld door een infectie
- Een hersentumor
- Hersenletsel door een ongeval of een gebrek aan zuurstof
- Dementie
Soort aanval op latere leeftijd
We benoemden al dat epilepsie verschillende soorten aanvallen kent. Zo is er een aanval met een focaal begin. Hierbij begint de aanval in één deel van de hersenen. Welke klachten je daarbij krijgt, is afhankelijk van het deel dat is aangetast. Een focale aanval kent ook weer twee vormen: een aanval met intacte gewaarwording of met verminderde gewaarwording. Bij de eerste ben je nog goed bij bewustzijn, terwijl je bij de tweede vorm niet meer kunt reageren of in de war kunt zijn, omdat je niet of minder goed bij bewustzijn bent. Op latere leeftijd komt met name de focale aanval met verminderde gewaarwording. Ook een andere vorm, een tonisch-clonische aanval, komt voor op latere leeftijd. Hierbij is er sprake van schokken en verlies van bewustzijn.
Klachten wordt niet altijd herkend
Het is soms lastig om epilepsie op oudere leeftijd te herkennen. Vooral bij de aanvallen waarbij je verward gedrag vertoont, is het niet altijd duidelijk dat het om een aanval gaat. Moeite om op woorden te komen en verward gedrag zijn ook symptomen die bij veel andere aandoeningen kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld bij een TIA, dementie of hart- en bloeddrukproblemen. Bij dit soort klachten is het daarom altijd verstandig om contact op te nemen met de huisarts.
Behandeling van epilepsie
Hoe epilepsie behandeld wordt, verschilt per persoon. Zo zijn er medicijnen die er in de meeste gevallen voor zorgen dat er geen aanvallen meer zijn. Deze medicijnen genezen de epilepsie niet, maar kunnen de aanvallen wel onderdrukken. Goed om te weten: er zijn verschillende soorten medicijnen, dus het kan even duren voordat duidelijk is wat en welke hoeveelheid het best werkt. Deze medicijnen slik je meestal levenslang. Daarbij slik je misschien ook andere medicijnen, die niet goed samenwerken met de anti-epileptica. Overleg daarom altijd met je arts, voordat je start met medicijnen.
Als medicijnen niet werken, zijn er ook nog andere behandelingen die je, in overleg met je neuroloog, kunt krijgen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om een hersenoperatie, Nervus Vagus Stimulatie (NVS), Deep Brain Stimulation (DBS) of een ketogeen dieet.
Bron | Epilepsie.nl, Thuisarts, Hersenstichting