Low angle view of a mature scientist looking through a microscope in a laboratory. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is waarom de een sneller flauwvalt dan de ander

Zo’n twintig tot dertig procent van de wereldbevolking valt in elk geval één keer in zijn of haar leven flauw. Vooral vrouwen onder de 35 jaar lopen een groot risico. En hoewel flauwvallen over het algemeen wordt veroorzaakt door angst, uitdroging of pijn, blijkt nu dat ook ons DNA er een belangrijke rol in speelt.

Is flauwvallen (gedeeltelijk) genetisch bepaald? Het lijkt er wel op. Wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen ontdekten een genetische variatie die ervoor zorgt dat sommige mensen een groter risico lopen het bewustzijn te verliezen dan anderen.

30% groter risico

De Deense wetenschappers maakten een analyse van bloedgegevens van 400.000 Britten. Ruim 9.000 van deze onderzochte mensen hadden contact gehad met de gezondheidszorg. Reden: ze waren tijdelijk hun bewustzijn verloren. De wetenschappers ontdekten dat een groot deel van deze groep eenzelfde genetische variatie bezit. “Ieder mens heeft 23 chromosoomparen, dus 46 chromosomen totaal, in elke cel. De genetische variant geïdentificeerd met flauwvallen bevindt zich in chromosoom 2,” legt universitair hoofddocent Morten Salling Olesen uit. “We hebben ontdekt dat een deel van chromosoom 2 het risico op flauwvallen vergroot.” Dit betekent dat er een genetische risicovariant is die iemand vatbaar maakt voor flauwvallen. Bevindt deze variant zich op beide versies van chromosoom 2, dan heeft een persoon dertig procent meer kans om het bewustzijn te verliezen dan iemand die deze risicovariant niet bezit.

Meer onderzoek nodig

Flauwvallen wordt meestal veroorzaakt door een tekort aan bloed en zuurstof in de hersenen. Het resultaat is een kortdurend, totaal verlies van bewustzijn. De wetenschappers zeggen dat er meer onderzoek nodig is. Zo hopen ze te ontdekken hoe de genetische variatie ervoor zorgt dat het de een sneller overkomt dan de ander. “Dit gen beïnvloedt waarschijnlijk enkele van de reflexen die bepalen of je flauwvalt of niet. Maar om dat zeker te weten, moeten we het gen eerst tot in detail bestuderen,” zegt Morten Salling Olesen.

Bron | Health Sciences

Redactie MargrietGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden