Dit is waarom artsen huidaandoeningen op een gekleurde huid minder snel herkennen
Mensen met een gekleurde huid kunnen soms niet goed geholpen worden door artsen. Dermatologen en huisartsen hebben vooral veel kennis over de witte huid, waardoor ze huidaandoeningen op een donkere huid niet altijd even goed herkennen. Dat blijkt uit een rondvraag van RTL Nieuws.
Huidaandoeningen als eczeem en rosacea kenmerken zich door rode vlekken of uitslag op de huid. Maar op een donkere huid kunnen deze en andere huidaandoeningen niet altijd even goed herkend worden, simpelweg omdat de rode uitslag moeilijker te zien is. Ook laten naslagwerken lang niet altijd foto’s zien van aandoeningen op een gekleurde huid. Dat is zorgelijk, zegt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) tegen RTL Nieuws. “Het betekent dat deze mensen het risico lopen dat klachten die zij hebben niet herkend worden, of dat er geen passende behandeling voor beschikbaar is.”
Minder kennis over de donkere huid
Dat deze huidaandoeningen niet herkend worden, komt door de medische kennis die veel artsen hebben. De RVS geeft aan dat deze vaak gebaseerd is op “de dominante norm van de witte heteroman. Mensen die buiten deze norm vallen kunnen daardoor minder goede zorg krijgen, omdat er onvoldoende kennis is over de gezondheidsklachten die zij ervaren.” Uit onderzoek, waarvan het overgrote deel gedaan is in de Verenigde Staten, blijkt dat dit gebrek aan kennis voor problemen kan zorgen. Zo schrijft RTL Nieuws dat aangetoond is dat mensen met een gekleurde huid vaker (te) laat de diagnose huidkanker krijgen. De reden? Het wordt minder snel herkend.
RTL Nieuws besloot navraag te doen bij de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV). De vereniging erkent hierop dat kennis over de gekleurde huid achterblijft. Zo licht dermatoloog Colette van Hees namens de vereniging toe: “Op deelgebieden is er wel aandacht voor, maar niet voldoende. En het is niet als overkoepelend en onderwerp binnen de opleiding benoemd.”
Huidaandoeningen wel herkennen
Hoe kunnen artsen deze huidaandoeningen op een donkere huid dan wel herkennen? Dat begint bij de boeken die ze tijdens hun studie voor ogen krijgen. Maar volgens Huidarts is het ook belangrijk dat er anders gekeken wordt naar de gekleurde huid. De website schrijft dat roodheid als teken van ontsteking vaak niet waar te nemen is en dat daarom ‘gevoeld’ moet worden voor de diagnose. Artsen kunnen letten op warmte, pijn en zwelling. Ook bij jeukende huidziekten is er een verschil. Een witte huid wordt vaak opengekrabd, terwijl een gepigmenteerde huid tekenen van lichenificatie laat zien. Dit is ook wel een vergroving van het huidreliëf. Kortom: verschillende huidaandoeningen uiten zich op verschillende manieren.
Verschillen in de zorg
Naast huidskleur zijn er ook andere verschillen die binnen de zorg voor achterblijvende kennis zorgen. Zo is er ook het verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen krijgen vaak andere klachten bij hartproblemen, lichtten cardiologen Angela Maas en Janneke Wittekoek eerder bij ons toe. Naast de typische klachten die horen bij een acuut hartinfarct, zoals pijn op de borst, zweten en misselijkheid, komen bij vrouwen andere klachten voor. “Deze bekende klachten komen ook voor bij vrouwen, maar ongeveer twee derde van de vrouwen die een hartinfarct hebben gehad, ervaren deze klachten niet,” aldus Wittekoek. Bij vrouwen gaat het vaker om klachten die voortkomen uit krampen of spasme in de bloedvaten, zoals pijn in de bovenbuik, kaak, nek of tussen de schouderbladen (zonder pijn op borst), kortademigheid of extreme vermoeidheid.