null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dít is waarom Alzheimer bij vrouwen later wordt ontdekt dan bij mannen

Ieder uur wordt er bij vijf Nederlanders een vorm van dementie vastgesteld. Alzheimer is daarvan de meest voorkomende vorm. En hoewel de ziekte vaak voorkomt, duurt het gemiddeld zo’n veertien maanden voordat de diagnose wordt gesteld. Bij vrouwen duurt het bovendien vaak langer dan bij mannen. Eén van de belangrijkste tests die voor deze ziekte wordt gebruikt, biedt bij vrouwen namelijk niet altijd uitsluitsel.

Maar liefst zeventig procent van alle mensen met dementie heeft alzheimer. Iemand met alzheimer krijgt problemen met het geheugen en naarmate de ziekte vordert, krijgt men steeds meer moeite met het uitvoeren van dagelijkse vaardigheden.

Alzheimer bij vrouwen

Alzheimer wordt vaak vastgesteld door middel van een verbale geheugentest. Het probleem is echter dat vrouwen in het algemeen een beter verbaal geheugen hebben dan mannen. “Daardoor kan de ernst van hun ziekte worden gemist”, zegt dr. Pauline Maki, hoogleraar psychiatrie en psychologie aan de Universiteit van Illinois. Dit verschil in geheugen is volgens haar te wijten aan het hoge niveau van het hormoon oestrogeen bij vrouwen. “We zien bijvoorbeeld dat het verbale geheugen bij vrouwen, bij wie de eierstokken worden verwijderd, verslechtert. Maar wanneer ze vervolgens medicijnen met oestrogeen nemen, keert hun geheugen terug naar het normale niveau.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Eiwitten

Bij de ziekte van Alzheimer gaan de zenuwcellen in de hersenen kapot. Dit komt doordat bepaalde eiwitten zich ophopen in die cellen. Naarmate de hoeveelheid eiwitten bij vrouwen hoger wordt (en de Alzheimer dus van matig naar ernstig gaat), wordt het verschil op de verbale tests tussen mannen en vrouwen kleiner.

Belang van vroege diagnose Alzheimer

Door het grote niveauverschil in geheugen, wordt de ziekte bij vrouwen vaak pas in een later stadium gedetecteerd. Ongeveer tweederde van alle patiënten is vrouw, maar bij mannen wordt vaak eerder al een mildere vorm geconstateerd. “Dit is een groot probleem voor vrouwen, want hoe eerder de ziekte wordt gediagnosticeerd, des te eerder de voortgang ervan kan vertragen."

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron| Journal of Alzheimer's disease

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden