null Beeld Getty Images/Cavan Images RF
Beeld Getty Images/Cavan Images RF

Dit is volgens onderzoek mogelijk de invloed van corona op je IQ

Over de gevolgen van besmetting met het coronavirus wordt beetje bij beetje meer bekend. Er wordt volop onderzoek gedaan naar de langetermijneffecten. Zo blijkt uit Brits onderzoek dat corona ook invloed kan hebben op je IQ.

Naast andere long covid-klachten, zou je intelligentie er dus ook op achteruit kunnen gaan. In het ergste geval met wel zeven punten.

Invloed van corona op je IQ

Aan het onderzoek deden 81.337 Britten mee. Tussen januari en december 2020 legden zij de Great British Intelligence Test af. 13.000 van hen waren in die periode besmet geweest met het coronavirus. Wat bleek? Het IQ van de mensen die covid-19 hebben gehad, was het meest gedaald. Ze scoorden minder dan bij hun eerste test met opdrachten als plannen, problemen oplossen en redeneren. Ongeacht hun geslacht, opleidingsniveau en leeftijd.

Lees ook:

Een jaar na haar coronabesmetting is Petra (63) nog niet de oude

Concentratieproblemen

Het onderzoeksresultaat verraste de wetenschappers niet echt. Uit eerdere onderzoeken bleek namelijk al dat mensen na een coronabesmetting kampen met concentratieproblemen. Zeker coronapatiënten die in het ziekenhuis belandden en aan de beademing moesten.

Meer onderzoek

De wetenschappers benadrukken dat er nog veel meer onderzoek moet komen naar de invloed van het coronavirus op de hersenen. En dat niet alleen: ook naar de gevolgen na herstel van corona en long covid in het algemeen.

Meer lezen over coronagerelateerde onderzoeken?

Bron | The Lancet

Beeld | Getty

null Beeld

Margriet 35 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer onder andere: drie keer 'nog nooit verteld', een interview met Paul de Munnik, 19 vragen over (vakantie)vouchers, dé zomertrends van dit moment, koken met kokos en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Faye HeijnisGetty Images/Cavan Images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden