null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is volgens onderzoek het beste coronavaccin

Wat is het beste coronavaccin: die van Pfizer, Moderna, Janssen of AstraZeneca? Daar is nu (opnieuw) een duidelijk antwoord op gevonden door Belgische onderzoekers.

Maar het resultaat komt voor de leek misschien als een verrassing.

Onderzoekers: 'Moderna is het beste coronavaccin'

In Nederland is Pfizer het meest gebruikte coronavaccin. Dat moet dan toch ook wel de beste zijn, toch? Niet dus, blijkt uit zowel Amerikaans als Belgisch onderzoek. Want wat blijkt: het vaccin van Moderna beschermt het best tegen het coronavirus. Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat Moderna voor 86 procent effectief is, terwijl dat bij Pfizer 76 procent is. En tegen de besmettelijkere deltavariant is Moderna voor 76 procent effectief, terwijl Pfizer daarbij lijkt te dalen tot zo'n 42 procent.

Lees ook:

Gevaccineerd? Zó goed ben je dan beschermd tegen de deltavarianten

Meer antistoffen

Het Belgische onderzoek onderstreept dit resultaat, maar verklaart ook waarom Moderna dan zo veel beter werkt. Beide middelen werken met mRNA-techniek, maar het middel in het vaccin van Moderna is veel geconcentreerder. Het Moderna-vaccin levert namelijk bijna 4000 eenheden antistoffen per milliliter bloed op, Pfizer 1500.

En de andere vaccins?

Fijn nieuws dus voor mensen die het Moderna-vaccin hebben gehad: jij bent volgens de onderzoekers het best beschermd tegen het coronavirus. Maar geen zorgen als je één van de andere vaccins hebt gehad: ook Pfizer doet z'n werk. Net als het veelbesproken vaccin van AstraZeneca. Er wordt alleen wel gesproken over een mogelijke derde prik, het zogenoemde boostervaccin. Over de effectiviteit van Janssen bestaan wel twijfels.

Bron | Journal of the American Medical Association, de Volkskrant

Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden