null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is volgens het Voedingscentrum dé manier om het jaar gezond te starten

Na een decembermaand vol lekkers is het begin van januari voor velen het moment om een gezondere weg in te slaan. Weet je niet hoe je het aan moet pakken? Of kun je wel een zetje in de goede richting gebruiken? Het Voedingscentrum helpt.

Als je je voedingspatroon drastisch omgooit, is het vaak lastig om je nieuwe levensstijl langer dan een week vol te houden. Daarom adviseert het Voedingscentrum kleine aanpassingen te doen in je eetgewoonten. En daarbij kan hun zogeheten Eetwissel uitkomst bieden.

Nieuwe gewoonte

Met het initiatief van het Voedingscentrum kun je elke dag een eigen Eetwissel bedenken. Op hun website zie je alvast een paar voorbeelden. Drink je bijvoorbeeld elke dag frisdrank? Wissel dat dan om voor water of groene thee zonder suiker. Begin je de dag meestal met een witte boterham of een wit bolletje? Eet in plaats daarvan de volgende dag een sneetje volkorenbrood. Weer een dag later kies je opnieuw een Eetwissel uit die bij je past. "Wanneer iemand een kleine stap zet, geeft dat meteen vertrouwen om het nog eens te doen," aldus de initiatiefnemers. "Zo’n klein stapje wordt ook sneller een nieuwe gewoonte, met alle positieve gevolgen van dien."

Goed voor jezelf, beter voor het milieu

Als je elke dag een nieuwe wissel uitprobeert, zorg je vandaag al beter voor jezelf én beter voor het milieu. Want wie producten eet uit een pakje of zakje, belast het milieu meer dan iemand die bijvoorbeeld kiest voor een onbewerkte banaan of hele appel. Of voor een krop sla en tomaten in plaats van een plastic zakje met kant-en-klare salade uit de supermarkt. Door minder producten te eten en te drinken die het klimaat belasten om te kunnen worden gemaakt, ben je duurzaam bezig. En natuurlijk ook nog gezond! Vind je de ene verandering lastiger dan de andere en kosten sommige aanpassingen meer moeite? Ga dan niet bij de pakken neerzitten, maar probeer gewoon een andere wissel. Wat je ook doet, geef niet op. Alle beetjes helpen!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | libelle.nl

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden