null Beeld

Dít is hoe je kunt berekenen hoeveel calorieën je met een bepaalde sport verbrandt

Wil je graag afvallen? Dan gaat dat met sporten wel sneller. In een video laat de nieuwssite Nu.nl zien hoeveel calorieën we per sport verbruiken.

In de video zie je hoeveel calorieën een persoon van 1.75 meter en 77 kilo met verschillende soorten sporten ongeveer verbruikt. En dat kan met wielrennen wel oplopen tot ruim negenhonderd calorieën per uur. Ook tijdens het squashen slurpt je lichaam enorm veel brandstof.

Wandelen mogelijk grotere vetverbrander

Houd je meer van wandelen? Dan hebben we ook goed nieuws voor je: de kans is namelijk groot dat je hiermee méér verbrandt dan in de video wordt beweerd. Volgens een recente studie verbruikten de proefpersonen veel meer calorieën tijdens het wandelen dan tot nu toe werd gedacht. Bovendien: met fietsen verbruik je per uur weliswaar méér calorieën dan met wandelen, maar het wordt een ander verhaal als je het per afstand bekijkt. Het kost namelijk meer tijd om ergens naartoe te lopen dan wanneer je dezelfde afstand met de fiets aflegt. Doordat je er langer voor nodig hebt, verbrand je dus ook meer!

Hoeveel calorieën verbrand ik?

Als je wilt weten hoeveel calorieën je met je gewicht ongeveer verbruikt tijdens het fietsen, zwemmen of wat voor inspanning dan ook, dan kun je naar de zogeheten MET-waarde kijken. Deze geeft per inspanning aan hoeveel calorieën je er per uur mee verbrandt en houdt ook rekening met lichaamsgewicht. Een paar voorbeelden:

null Beeld

Rekenvoorbeeld

Wie 60 kilo weegt, verbrandt dus met hardlopen: 8 calorieën x 60 kilo = 480 calorieën per uur. Met normaal wandelen: 4 calorieën x 60 kilo = 240 calorieën per uur. Mogelijk is dat laatste dus iets meer. Nóg een reden om vaker een blokje om te lopen!

Zo veel calorieën verbrand je met afwassen

Op de website van het Voedingscentrum kun je zien hoeveel calorieën je met andere sporten of huishoudelijke klusjes verbruikt.

Bron | RTL Nieuws, Voedingscentrum

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden