Dit is hoe je een hersenvliesontsteking kunt herkennen
Een hersenvliesontsteking is een besmettelijke aandoening die in ons land veel voorkomt. De aandoening, die ook wel bekend staat als nekkramp, kan grote gevolgen hebben als de ziekte niet tijdig wordt ontdekt.
Jaarlijks krijgen zo’n 6600 mensen een hersenvliesontsteking. Deze ziekte kan veroorzaakt worden door zowel een virus als een bacterie. Vroege herkenning van de ziekte is van levensbelang. Wanneer hersenvliesontsteking niet tijdig wordt behandeld, kun je namelijk in coma raken, hersenbeschadiging oplopen of uiteindelijk zelfs overlijden.
Vaak een virale infectie
Bij een hersenvliesontsteking zijn de vliezen die om de hersenen en het ruggenmerg zitten ontstoken. In de meeste gevalle wordt de aandoening veroorzaakt door een virus. In dat geval zijn de klachten minder hevig dan bij een bacteriële infectie. Veel voorkomende virusinfecties zijn het ECHO-virus, de bof en Herpes simplex. De symptomen van een virale infectie ontstaan meestal binnen 3 weken na de besmetting. De klachten bestaan meestal uit hoofdpijn, koorts en lichte nekstijfheid.
Bacteriële infectie
Een hersenvliesontsteking kan ook door een bacterie worden veroorzaakt. Het verloop van een bacteriële infectie is vaak ernstiger. Bacteriën die deze aandoening kunnen veroorzaken zijn meningokokken, pneumokokken en Haemophilus Influenzae type B. Deze bacteriën leven normaal gesproken in de neus-keelholte, waar ze onschuldig zijn. Maar bij mensen met een verminderde weerstand, kunnen de bacteriën in de bloedbaan terechtkomen en zo de hersenen bereiken. Een bacteriële hersenvliesontsteking is minder besmettelijk dan een virale infectie. Het verloop van de hersenvliesontsteking is wel heftiger. Zo kunnen patiënten last krijgen van ernstige hoofdpijn, stijve nek, koorts, overgeven, verwardheid en zelfs bewusteloosheid.
Gelijk naar de huisarts
Bij een vermoeden van een hersenvliesontsteking is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een arts. Een kind met hersenvliesontsteking wordt met het uur zieker. Bij volwassenen kan het minder snel gaan. In het ziekenhuis wordt een hersenvliesontsteking meestal vastgesteld door middel van een ruggenprik. Hierbij wordt een beetje ruggenmergvocht afgenomen en onderzocht. Wanneer er sprake is van een virale infectie, is rust de enige behandeling. Bij een bacteriële infectie moet zo snel mogelijk worden gestart met een antibioticakuur en ontstekingsremmers.
Lees ook
Dit is wat je moet weten over een voorhoofdsholteontsteking
Hersenvliesontsteking voorkomen
In Nederland worden verschillende vaccinaties aangeboden tegen de virussen en infecties die een hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. Daarnaast draagt ook een goed afweersysteem bij aan het voorkomen van hersenvliesontsteking. Een verzwakt immuunsysteem en slechte hygiëne maken je vatbaarder voor infecties. Ook hoofdwonden en infecties aan je ogen, oren en neus kunnen leiden tot hersenvliesontsteking. Kortom: zorg goed voor jezelf en neem voldoende rust. En schroom niet om, als je je na dit artikel zorgen maakt over je hoofdpijn, even langs de huisarts te gaan.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | Hersenstichting, Dokter RIVM
Beeld | iStock