Verschil euthanasie en palliatieve sedatie Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is het verschil tussen palliatieve sedatie en euthanasie

Euthanasie en palliatieve sedatie zijn geen onderwerpen waar je graag bij stilstaat, maar ze zijn wel belangrijk. Mensen kunnen deze twee termen nog wel eens door elkaar halen, terwijl ze een duidelijk verschil hebben.

Bij euthanasie kies je voor een levenseinde met behulp van een arts. Dat is altijd uit eigen wil en kan dus alleen als je daar zelf om vraagt. Euthanasie is volgens de wet alleen toegestaan als iemand lijdt door een medische oorzaak. “Bij meer dan 80 procent van de euthanasiegevallen gaat het om kankerpatiënten die uitbehandeld zijn”, vertelde Dick Bosscher van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) eerder aan Margriet.

Ook aan mensen met chronische ziekten of hart- en vaataandoeningen wordt regelmatig euthanasie verleend. Er zijn ook mensen die wél in aanmerking komen voor euthanasie, maar bij wie het moeilijker te regelen is. Denk aan mensen met dementie, psychische problemen of ouderdomsklachten.

Wat is palliatieve sedatie?

Edwin de Vaal, huisarts in Nijmegen, legt uit aan Nu.nl dat palliatieve sedatie meestal gebeurt met behulp van een medicijn via een injectie. “Dat middel brengt de patiënt in een diepe slaap. Meestal wordt ook morfine gegeven tegen eventuele pijn of benauwdheid. Tijdens palliatieve sedatie stopt de patiënt ook met eten, drinken en medicijnen. Samen met de ziekte zorgt dat ervoor dat iemand rustig overlijdt.”

De Vaal stelt dat moeilijk te voorspellen is wanneer dat moment van overlijden precies is. “Soms zijn mensen fysiek nog heel sterk en duurt het dagen voordat iemand komt te overlijden.”

Het verschil tussen euthanasie en palliatieve sedatie

Er is een groot verschil tussen euthanasie en palliatieve sedatie. “Het doel bij euthanasie is: het overlijden van de patiënt. Palliatieve sedatie heeft als doel om ondraaglijke klachten te bestrijden door iemand in een diepe slaap te brengen. Soms is iemand aan het einde van zijn leven zo onrustig, benauwd of heeft een patiënt zoveel pijn dat je als huisarts alleen nog palliatieve sedatie hebt om het lijden te verlichten,” legt de Vaal uit.

Je kunt denken: maar wat is nu dan het verschil? Want uiteindelijk komt de patiënt in beide gevallen te overlijden. “Klopt. Maar dat is bij palliatief sederen niet het doel. Je stopt het lijden, maar versnelt het sterven zelf niet.”

De Vaal vult daarbij aan dat het proces ook anders verloopt. Zo moet je bij euthanasie de arts een gedetailleerde procedure volgen. “Ten eerste moet het lijden ondraaglijk en uitzichtloos zijn en moet de wens tot euthanasie vaker besproken zijn. Ook wordt er altijd een onafhankelijke SCEN-arts gevraagd die mee beoordeelt en een verklaring opstelt. Euthanasie vergt een lang en nauwkeurig traject,” aldus de Vaal.

Bron | Nu.nl

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden