null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Dit is het verschil tussen overgewicht en obesitas

Het is vandaag Wereld Obesitas Dag. Tijd om eens wat dieper in deze term te duiken. Vaak worden de begrippen overgewicht en obesitas namelijk nog door elkaar gebruikt, terwijl hier wel degelijk een verschil in zit. We leggen het je uit.

En zo kun je berekenen je of je op een gezond gewicht zit.

Het verschil tussen overgewicht en obesitas

Ernstig overgewicht wordt ook wel obesitas genoemd. Obesitas kan de kans op hart- en vaatziekten en diabetes vergroten. Maar wanneer is er nou precies sprake van overgewicht, en wanneer is het obesitas? Dat wordt bepaald door je BMI. Dat staat voor body mass index. Om je BMI te berekenen moet je je gewicht in kilo’s delen door het kwadraat van de lengte in meters. Die rekensom kun je zelf maken, maar je kunt het ook hier laten doen.

Volgens het Voedingscentrum ligt een gezond BMI voor volwassenen (van 19 tot 69 jaar) tussen de 18,5 en 25. Dat noem je gezond gewicht. Bij een BMI lager dan 18,5 is er sprake van ondergewicht. Bij een BMI vanaf 25 tot 30 is er sprake van overgewicht. Bij een BMI van 30 of hoger wordt dit ernstig overgewicht, oftewel obesitas genoemd.

Morbide obesitas

Naast het verschil tussen overgewicht en obesitas maakt de Nederlandse Obesitaskliniek nog een extra onderscheid. Er zit namelijk ook verschil in obesitas en morbide obesitas. Volgens de kliniek is er sprake van obesitas bij een BMI tussen de 30 en 40, en vanaf 40 heb je te maken met morbide obesitas, ook wel ziekelijk overgewicht.

Toch kan het ook zo zijn dat je bij een BMI van bijvoorbeeld 35 al te maken hebt met morbide obesitas. Dat is het geval als je last hebt van gezondheidsklachten door het overgewicht. Bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk, diabetes, slaapapneu en artrose.

Lees ook: ‘Grote doorbraak’ in onderzoek naar afslankmedicijn tegen obesitas

Middelomtrek berekenen

Daarnaast stelt het Voedingscentrum dat ook je middelomtrek (de buikomvang) een belangrijke factor is om te weten hoe het ervoor staat met je gezondheid. Te veel lichaamsvet rond de buik is namelijk nadeliger voor je gezondheid dan rondom je billen en heupen. Het is dus ook belangrijk om dit te berekenen om een vollediger beeld te krijgen.

Het kan namelijk voorkomen dat je wel een gezonde BMI hebt, maar een te hoge middelomtrek. Je middelomtrek meet je door rechtop te staan en om je blote huid tussen je onderste rib en de bovenkant van je bekken een meetlint om je buik heen te trekken. Zorg dat je het meetlint niet te strak houdt en adem vervolgens uit. Op dat punt lees je je middelomtrek af.

Bij vrouwen tussen de 19 en 69 jaar is een middelomtrek van minder dan 80 centimeter gezond. Bij mannen is dit minder dan 94 centimeter. Bij een middelomtrek tussen de 80 en 88 cm is er sprake van een verhoogde omtrek bij vrouwen. Bij mannen is dit tussen de 94 en 102 cm. Bij een omtrek van meer dan 88 cm is er bij vrouwen sprake van een te hoge middelomtrek. Bij mannen is dat bij meer dan 102 cm.

Uitzonderingen

In de meeste gevallen geven je BMI en middelomtrek een goed beeld van hoe gezond je gewicht is in verhouding tot je lengte. Toch zijn er een aantal uitzonderingen. Verschillende etniciteiten kennen verschillende gezonde BMI’s. Zo hebben mensen van Aziatische afkomst gemiddeld een hogere vetmassa dan Westerse mensen. Zij hebben bijvoorbeeld bij een lager BMI al meer kans op gezondheidsklachten dan mensen met een Westerse afkomst.

Ook tijdens een zwangerschap en bij het geven van borstvoeding is je BMI een minder goede maatstaaf. En ook bij krachtsporters en atleten, baby’s, ernstig zieke mensen en volwassenen vanaf 74 jaar is je BMI niet een goede meter. Mocht je je zorgen maken over je gewicht, neem dan contact op met je huisarts.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Voedingscentrum, Voorhethart.nl, Obesitaskliniek, Francsicus

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: Gezond leven ligt nu in de winkel! Met álles over gezond & leuker ouder worden, zoals: zo houd je nu je weerstand op peil, complete vitaminewijzer, dossier lekker slapen (met tips van een therapeut), zes pagina's puzzelen en nog véél meer. Haal de special snel in huis of bestel hem online zonder verzendkosten via deze link.

Maryse de BruijneGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden