Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dít is het verschil tussen netelroos en gordelroos

Netelroos en gordelroos: beide huidaandoeningen zorgen voor zeer vervelende jeuk en pijn. Doordat de namen op elkaar lijken worden ze vaak door elkaar gehaald, maar er zit wel een duidelijk verschil tussen netelroos en gordelroos. Zo hebben ze een andere oorzaak en vaak ook een heel ander verloop.

We zetten de verschillen tussen die twee op een rij.

Netelroos

Voor we kijken naar het verschil tussen netelroos en gordelroos, is het handig om te weten wat beide aandoeningen eigenlijk zijn. Om te beginnen met netelroos. Netelroos, ook wel galbulten genoemd, is een vaak voorkomende huidreactie die zorgt voor rode vlekken op de huid. Meestal zorgen die rode bultjes of vlekken voor hevige jeuk en soms ook pijn. Meestal verdwijnt netelroos weer binnen een dag of twee, maar soms kan het omslaan in chronische netelroos. Daarvan wordt gesproken als de vlekken langer dan zes weken aanhouden.

Netelroos kan verschillende oorzaken hebben maar ontstaat eigenlijk altijd door een prikkel van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan een acute allergische reactie op voeding, een insectenbeet of medicijnen, maar ook het opwarmen of juist afkoelen van de huid. Ook contact met water, inspanning of zonlicht kunnen zorgen voor netelroos. Vaak verdwijnt netelroos vanzelf weer zodra de trigger verdwenen is; ook kunnen antihistaminica (medicijnen tegen allergieën) helpen, net als verkoelende of verzachtende crèmes.

Gordelroos

Gordelroos wordt niet aangewakkerd door een allergische of overgevoelige reactie, maar ontstaat juist door een virus. Het gaat om het varicellazostervirus, dat er ook voor zorgt dat je waterpokken krijgt. Wanneer je de waterpokken (zélfs als kind al) achter de rug hebt, blijft het virus achter in je lichaam. Wanneer dit op een later moment opnieuw actief wordt in je lijf, krijg je last van gordelroos. Die reactivatie kan verschillende oorzaken hebben, maar meestal komt het voor bij ouderen of mensen met een lagere weerstand. Gordelroos is besmettelijk tijdens de eerste week dat je klachten hebt.

Gordelroos begint meestal met tintelingen en jeuk, gevolgd door een stekende of brandende pijn aan de huid of zenuwen. Daarna ontstaan er blaasjes op de huid, vooral rondom de buik en taille. Ze vormen een soort ‘gordel’; vandaar dus ook die naam. Naast deze huiduitslag kun je ook last krijgen van hoofdpijn, spierpijn en koorts. De gordelroosblaasjes zijn gevuld met vocht en drogen na zo’n tien tot veertien dagen uit. Daarna nemen de meeste klachten af, maar sommige mensen houden last van tintelingen en (zenuw)pijn op de plekken waar de blaasjes hebben gezeten. Behalve verkoelende crèmes en pijnstillers is er geen behandeling tegen gordelroos. Wél bestaat er een vaccinatie tegen dit virus, maar deze is niet standaard opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Lees ook:

Welke vaccinaties kun je als vijftigplusser krijgen?

Verschil tussen netelroos en gordelroos

Als je de twee omschrijvingen hierboven leest, zie je dat er een duidelijk verschil is tussen netelroos en gordelroos. Om te beginnen met de oorzaak: bij gordelroos gaat het om een virus, terwijl netelroos ontstaat door een prikkel van buitenaf. Daarnaast krijg je bij de ene aandoening blaasjes, terwijl je bij de ander juist grote jeukende vlekken krijgt. Een ander verschil tussen netelroos en gordelroos, is de duur van de aandoening. Bij gordelroos blijft de pijn en jeuk vaak enkele weken aan, terwijl netelroos meestal binnen 24 tot 48 uur weer verdwenen is. Daarnaast komt gordelroos vaak met zenuwpijn, terwijl netelroos meestal oppervlakkiger is. Behalve de namen, dat het beide een huidaandoening is én dat je er jeuk van krijgt, lijken er dus maar weinig overeenkomsten te zijn tussen netelroos en gordelroos.

Bron | Máxima Medisch Centrum, RIVM, Thuisarts

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 18 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: test je Oranje-kennis, de 12 mooiste wandelroutes van Nederland, een dossier mantelzorg, álles over quarantaine-kittens en puppy's en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden