Margriet logo
null Beeld

Dít is het verschil tussen lactose-intolerantie en koemelkallergie

Een gewoon glas melk drinken is voor zowel mensen met een koemelkallergie als mensen met lactose-intolerantie geen goed idee, maar wat is precies het verschil tussen die twee aandoeningen? We zochten het uit.

Een vergissing maken tussen de twee blijkt vervelende gevolgen te kunnen hebben.

Lactose-intolerantie

Als je lactose-intolerant bent, kun je niet tegen – de naam zegt het al – lactose. Dat is een melksuiker die voorkomt in de meeste dierlijke melksoorten, dus niet alleen in koemelk maar bijvoorbeeld ook in geiten- of schapenmelk. Je afweersysteem speelt eigenlijk geen rol bij lactose-intolerantie, maar het gaat mis in je darmen bij deze aandoening. De melksuikers worden in je lichaam verteerd met behulp van lactase, een enzym dat het lichaam zelf aanmaakt en in de maag en darmen zit. Mensen met lactose-intolerantie maken geen of onvoldoende lactase aan. Daardoor komen de melksuikers onverteerd in de darmen terecht, waar ze gaan gisten. Dat zorgt voor vervelende symptomen, zoals diarree, krampen, misselijkheid en een opgezette buik.

Als je lactose-intolerant bent kun je vaak nog wel kleine hoeveelheden lactose verdragen, maar dit verschilt van persoon tot persoon. Toch hoeven mensen die deze aandoening hebben niet alle zuivelproducten te laten staan. Harde kazen bevatten over het algemeen bijvoorbeeld geen lactose. Ook is er speciale lactosevrije melk, yoghurt en chocolade te koop. Dat zijn producten met in feite gewone koemelk, waaraan al lactase – dat enzym wat nodig is voor het verteren – is toegevoegd.

Lees ook:

Is melk nou gezond of niet? Dít zeggen de nieuwste onderzoeken

Koemelkallergie

Als je last hebt van koemelkallergie reageert je lichaam op de eiwitten in koemelk, maar vaak ook andere melkeiwitten. Die eiwitten worden door je immuunsysteem gezien als indringers, waardoor het lichaam in paniek raakt en antistoffen aanmaakt. Welke symptomen iemand met koemelkallergie krijgt, verschilt van persoon tot persoon. Elk afweersysteem slaat op een andere manier alarm. Veelvoorkomende klachten bij deze allergie zijn jeuk, huiduitslag, benauwdheid, vermoeidheid en buikklachten. Sommige mensen met koemelkallergie kunnen na het consumeren van een melkproduct in anafylactische shock raken. Dat is een zeer ernstige reactie, die kan leiden tot coma en zelfs een fatale afloop kan hebben.

Mensen met een koemelkallergie kunnen meestal al ziek worden van een kleine hoeveelheid melk. Een glas melk of een lekkere cappuccino zit er voor hun dus niet in, maar ook producten waar koemelk in verwerkt is kunnen voor klachten zorgen. Mensen met deze aandoening zullen dus een dieet moeten kiezen zonder zuivelproducten.

Verschil lactose-intolerantie en koemelkallergie

Hoewel er een aantal overeenkomsten zijn tussen lactose-intolerantie en koemelkallergie, is er ook duidelijk verschil tussen de twee aandoeningen. Zowel de stof waarop mensen reageren als de soort reactie van het lichaam is anders. Wanneer iets vrij van dierlijke melk is (bijvoorbeeld een plantaardige melk) is het zowel lactose- als koemelkvrij en dus geschikt voor beide aandoeningen. Maar wanneer iets alleen lactosevrij is, bijvoorbeeld lactosevrije melk of een harde kaas, betekent dat niet direct dat er ook geen koemelkeiwitten in zitten. Voor iemand met een allergie voor melkeiwitten is dat dus niet geschikt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Alles over allergie, Maag Lever Darm Stichting

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 47 ligt nu in de winkel!Met deze week: fit zonder sporten, een geheim hebben voor je partner, mooi grijs worden en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden