oefeningen lichaam Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is het verschil tussen fysiotherapie, osteopathie en ergotherapie

Heb je wel eens last van je gewrichten of spieren? Of heb je juist vaker moeite met bijvoorbeeld dagelijkse handelingen? Voor deze klachten bestaan er verschillende therapeuten die je kunnen helpen. Zo heb je een fysiotherapeut, osteopataat en een ergotherapeut, maar met welke klachten ga je naar welke therapeut?

Fysiotherapie is de meest bekende therapie om bepaalde klachten te behandelen. Het gaat hier om klachten aan de spieren, gewrichten, banden of zenuwen, oftewel: het bewegingsapparaat. Maar ook mensen met reuma, artrose of een hernia hebben baat bij een bezoekje aan de fysio. Een fysiotherapeut richt zich voornamelijk op de spieropbouw, conditietraining en/of krachttraining. Door deze therapie kan het zijn dat je bijvoorbeeld je bewegingsmogelijkheden van je gewrichten beïnvloedt of je spierkracht vergroot. Een fysiotherapeut kan je daarom preventief helpen, maar hij of zij kan ook je klachten verminderen of oplossen.

Ergotherapie

Waar een fysiotherapaut zich vooral richt op het bewegingsapparaat, richt een ergotherapeut zich op de dagelijkse handelingen en de fijne motoriek die daarmee samen gaat. Een ergotherapeut helpt namelijk mensen (weer) zelfstandiger worden bij dagelijkse bezigheden. Denk bijvoorbeeld aan koken, aankleden, wassen of schrijven. Maar ook fietsen, werk en vrijetijdsbesteding horen daarbij. Een ergotherapeut helpt mensen om – ondanks of mét hun beperkingen – een zelfstandig leven te kunnen leiden.

Denk bijvoorbeeld aan mensen die door ziekte of een ongeluk niet meer kunnen lopen zoals zij eerder deden, of zich niet meer zelf aan kunnen kleden. Maar daar blijft het niet bij. Zo kun je bij ergotherapie leren om een scootmobiel of rollator te gebruiken, maar kun je ook samen met de therapeut gaan kijken naar hoe je omgaat met vermoeidheid of dementie. Ergotherapie is een breed werkveld dus, dat vooral gefocust is op de zelfstandigheid van mensen verbeteren.

Osteopathie

Waar de fysiotherapeut en de ergotherapeut specifiek kijken naar de klacht of klachten die jij aangeeft, kijkt een osteopaat naar het hele lichaam. De osteopaat beoordeelt met zijn of haar handen welke weefsel en structuren van het lichaam minder beweeglijk zijn geworden. Daarbij wordt er gefocust op drie lichaamssystemen: het zenuwstelsel, het bewegingsapparaat en het organensysteem. Bij een osteopaat draait het dan ook om de verbinding tussen deze drie lichaamssystemen. Als je in één van deze systemen klachten ervaart, kan dat zich eventueel uitbreiden naar de andere systemen.

Een osteopaat gaat opzoek naar de oorzaak van de klacht, waardoor het kan voorkomen dat de behandeling plaatsvindt op een andere plek van je lichaam dan waar je de klachten hebt. De behandeling zelf bestaat uit een rustige handbeweging die de weefsels ontspant en losser maakt. Je kunt bij een osteopaat dus terecht voor verschillende klachten. Het kan bijvoorbeeld gaan om nek- of rugklachten, maar ook om darmproblemen.

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Bron | Dokter.nl, Sensegezondheidszorg, Osteopathieveerkracht

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden