winterdip winterdepressie Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is het verschil tussen een winterdip en winterdepressie

Zodra het vroeg donker wordt, de temperaturen zakken en de lucht grijs kleurt, hebben veel Nederlanders last van een winterdip. Worden de klachten erger en houden ze langer aan? Dan spreken we niet van een winterdip, maar van een winterdepressie.

We zetten de verschillen tussen een winterdip en winterdepressie op een rij.

Symptomen van een winterdip

Je bent somber, vermoeid en hebt weinig zin om iets te ondernemen: grote kans dat je last hebt van een winterdip, ook wel winterblues genoemd. Veel mensen merken dat hun humeur verandert zodra het buiten kouder en donkerder wordt. Je bent niet de enige: ongeveer een derde van de Nederlanders heeft last van een winterdip of -depressie, blijkt uit een peiling van Radar. Bij een winterdipje horen klachten als vermoeidheid, somberheid en je niet uitgerust voelen.

Symptomen van een winterdepressie

Een winterdip is eigenlijk een mildere vorm van een winterdepressie. Nemen de seizoensgebonden klachten toe, houden ze langer aan en heb je er ten minste twee seizoenen achter elkaar last van? Dan spreken we van een winterdepressie, ook wel Seasonal Affective Disorder (SAD) genoemd. Je hebt langer dan twee weken (bijna) dagelijks last van ten minste vijf symptomen die horen bij een depressie, zoals vermoeidheid, somberheid, concentratieproblemen en minder plezier in het leven. Kenmerkend voor een winterdepressie is dat de klachten in het najaar opkomen en in het voorjaar vanzelf weer verdwijnen. Anders dan bij een ‘gewone’ depressie hebben mensen minder vaak last van slapeloosheid, maar kunnen ze juist heel lang slapen. Ook hebben ze meer behoefte aan (ongezond) eten. Vrouwen hebben vaker last van een winterdepressie dan mannen.

Hoe ontstaat een winterdip of winterdepressie?

De grootste boosdoener bij een winterdepressie is zonlicht, of eigenlijk het gebrek eraan. Omdat het buiten al vroeg donker is en de zon minder schijnt, zie je te weinig zonlicht. Gevolg? Je biologische klok raakt van slag en je lichaam maakt meer van het slaaphormoon melatonine aan, waardoor je sneller vermoeid bent. Ook hebben de sombere, grijze lucht en de koude temperaturen meestal geen positieve invloed op je humeur. Een behandeling die regelmatig wordt toegepast bij een winterdepressie is lichttherapie. Je zit dan een aantal dagen tot weken ongeveer tien minuten per dag voor een speciale lamp, waardoor je lichaam overdag minder melatonine aanmaakt en dus energieker en minder vermoeid bent.

Bron | Thuisarts, PsyNed, Radar

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden