null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is het verschil tussen een voedselallergie en -intolerantie

Je kunt allergisch zijn voor bepaalde voeding, maar je er ook beroerd door voelen omdat je er intolerant voor bent. Die twee termen worden vaak door elkaar gebruikt. Wat is nu precies het verschil tussen een allergie en een intolerantie?

Er blijken een aantal duidelijke merkbare verschillen te zijn tussen die twee.

Voedselovergevoeligheid

Zowel voedselallergieën als -intoleranties vallen in de categorie ‘voedselovergevoeligheid’. Het gaat om een overdreven, verkeerd gerichte of abnormale reactie na het eten of drinken van een bepaald voedingsmiddel. Soms kan alleen het voedingsmiddel aanraken of inademen al voor symptomen zorgen. Voedselovergevoeligheid is in grote lijnen in te delen in twee groepen: allergieën en intolerantie. Die termen gebruiken we vaak door elkaar, maar er zit wel een groot verschil tussen een allergie en een intolerantie.

Voedselallergie

Bij een voedselallergie reageert je afweersysteem op bepaalde stoffen in het eten. In plaats van dat het lichaam die voedingsmiddelen ‘gewoon’ verwerkt, maakt je immuunsysteem antistoffen aan tegen de eiwitten die in die voeding zitten. Door die antistoffen raakt het lichaam in paniek en ontstaan er vervelende symptomen. Dat kan binnen enkele minuten zijn, maar soms ook een uur duren. Welke symptomen ontstaan en hoe heftig deze zijn, verschilt per persoon en per voedingsmiddel. Veelvoorkomende producten waar mensen allergisch op reageren zijn noten, pinda’s, koemelk of zeevruchten. Wereldwijd heeft zo’n twee à drie procent van de volwassenen een allergie.

Symptomen voedselallergie

Een typische allergische reactie op een voedingsmiddel begint met een jeukend gevoel in de mond, soms doortrekkend naar de oren en de keel. Daarna kan misselijkheid, buikpijn, overgeven en een zwelling van de lippen en keel ontstaan. Ook huiduitslag komt weleens voor bij een allergische reactie. Bij een ernstige voedselallergie kan iemand in een anafylactische shock raken, wat een dodelijke afloop kan hebben.

Lees ook:

Dít is wat je moet doen wanneer iemand een anafylactische shock heeft

Voedselintolerantie

Maar soms kan je lichaam ook reageren op een voedingsmiddel zónder dat je een allergie hebt. We spreken dan van een voedselintolerantie. Een voedselintolerantie ontstaat niet door een reactie van het afweersysteem, maar heeft een andere oorzaak. Die oorzaken zijn uiteenlopend; zoals een tekort aan een bepaald enzym in het lichaam, een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm of een tekort aan bepaalde eiwitten in de darmen. Denk bijvoorbeeld aan een glutenintolerantie, lactose-intolerantie of een intolerantie voor histamine.

Symptomen voedselintolerantie

Afhankelijk van waar je intolerant voor bent, kun je verschillende symptomen hebben na het consumeren van voedingsmiddelen. Ook de ernst van de klachten verschilt van persoon tot persoon. Een intolerantie zorgt vaak voor maag- en darmklachten, zoals braken, diarree, verstopping of buikkrampen. Maar ook benauwdheid, huiduitslag, een grauwe huid en duizeligheid komen voor bij intoleranties. Anafylaxie komt veel minder vaak voor bij intoleranties dan bij allergieën.

Verschil tussen allergie en intolerantie

Je hebt waarschijnlijk een aantal overeenkomsten gezien tussen een allergie en een intolerantie, maar er is ook een duidelijk verschil. Bij een allergie speelt het afweersysteem een rol, en bij een intolerantie niet. Ook komt een allergie alleen voor tegen een eiwit, terwijl een intolerantie ook tegen bijvoorbeeld melksuikers kan zijn. Beide kunnen voor erg vervelende klachten zorgen. Bij zowel een allergie als een intolerantie is het belangrijk om de voedingsmiddelen niet meer te nemen.

Bron | Voedingscentrum, Maxima MC, Stichting Voedselallergie

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden