Margriet logo
Ziekenhuizen doen narcose in de ban: dit is het verschil tussen een roesje en narcose Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Dit is het verschil tussen een roesje en narcose

Bij een operatie komt soms ook een narcose kijken. Hiervoor gebruiken ziekenhuizen zogenoemde narcosegassen. Steeds vaker stappen ziekenhuizen over op een roesje. Een duurzamer alternatief dat minder broeikasgassen uitstoot. Wat is het verschil tussen deze twee manieren van verdoving?

Het St. Antonius Ziekenhuis meldde vorige maand dat het narcosegassen in de ban doet. Het ziekenhuis zag dat die gassen negatieve impact hebben op het klimaat door het sterke broeikaseffect dat ze hebben. Tijdens een operatie van ongeveer twee uur, was de broeikasgasuitstoot vergelijkbaar met een autorit van Nieuwegein naar Parijs.

Een roesje in plaats van narcose

In plaats van de narcose wordt een ander middel gebruikt om de patiënt te verdoven: een roesje. Net als narcose is dit een vorm van sedatie die ervoor zorgt dat je de pijn van de operatie niet voelt. Het Radboud UMC legt uit dat bij een roesje sedatiemedicijnen via een infuus toegediend worden. Het verschil tussen een roesje en narcose is dat je in het laatste geval in een diepe slaap wordt gebracht. Artsen kiezen voor sedatie, zoals een roesje ook wel genoemd wordt, bij ingrepen die niet heel pijnlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan maag- en darmonderzoeken of een hartkatheterisatie. De medicijnen die je krijgt als je onder narcose gaat of als je een roesje krijgt, zijn hetzelfde. Bij sedatie krijg je alleen veel minder van het middel, waardoor je niet in een diepe slaap terechtkomt.

Wennen aan een nieuw middel

De overgang van narcosegassen naar een roesje gaat niet vanzelf, zegt voorzitter van de Werkgroep Duurzaamheid van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA), Sperna Weiland tegen Nu.nl. De voorzitter ziet dat zorgpersoneel in verschillende ziekenhuizen verduurzaming belangrijk vindt: “Maar we moeten er als medici soms nog aan wennen om een ander narcosemiddel te pakken.”

Niet elk ziekenhuis vervangt de narcosegassen door een roesje. Zo heeft het Bravis ziekenhuis een apparaat aangeschaft dat de gassen opvangt en recyclet.

Bron | St. Antonius Ziekenhuis, RadboudUMC, UMC Utrecht, Nu.nl

Nynke KooyGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden