Dit is het verschil tussen een ICD en een pacemaker
Er zijn verschillende apparaatjes die kunnen helpen om hartproblemen te voorkomen of behandelen: een ICD en een pacemaker. Deze lijken op elkaar, maar werken elk toch net anders. Dit zijn de verschillen tussen een ICD en een pacemaker.
Bij een hartritmestoornis klopt je hart te snel, te langzaam of juist onregelmatig. Als je hartslag af en toe afwijkend is, is er niet meteen reden tot zorgen, maar als dit lang aanhoudt of chronisch is, kun je te maken hebben met een hartritmestoornis. Als deze gevaarlijke vormen aanneemt, kan een hulpmiddel als een ICD of pacemaker je helpen.
Wat is een ICD?
Als je een hartritmestoornis hebt, kan een Implanteerbare Cardioverter Defibrillator (ICD) ingrijpen als het gevaarlijk wordt. Dit apparaatje wordt tijdens een operatie onder de huid geïmplanteerd, vaak onder het sleutelbeen. Als er sprake is van een gevaarlijke verstoring van het ritme waarin je hart klopt, geeft de ICD een schok. Deze zorgt ervoor dat het normale hartritme weer hersteld wordt en een hartstilstand voorkomen kan worden.
Een ICD krijg je niet zomaar bij een onregelmatige hartslag. Je moet een gevaarlijke hartritmestoornis hebben, denk bijvoorbeeld aan kamertachycardie of ventrikelfibrilleren, of hier een verhoogd risico op lopen. Ook met een verhoogd risico op een hartstilstand kun je een ICD krijgen. Heb je medicijnen tegen een hartritmestoornis gebruikt, maar helpen deze onvoldoende en is een operatie niet mogelijk? Dan kan ook overgegaan worden op een ICD.
Dit is een pacemaker
De pacemaker helpt bij de ondersteuning van het hartritme en werkt continu om het hartritme te regelen. Dit gebeurt door het afgeven van stroomstootjes, die helpen om het hart weer in het juiste ritme te krijgen. Een pacemaker weet precies wat het hart nodig heeft. Als je je inspant, zal het meer van die stroomstootjes afgeven. Er zijn verschillende soorten pacemakers, die allemaal voor een andere aandoening goed werken. Daarom is het afhankelijk van je aandoening welke soort pacemaker je krijgt. Aandoeningen waarbij een pacemaker geplaatst kan worden, zijn onder andere na een hartstilstand, een AV-blok of boezemfibrilleren.
Het verschil tussen een ICD en pacemaker
De ICD en pacemaker lijken op elkaar. Sterker nog: het RadboudUMC geeft aan dat de ICD een pacemakerfunctie heeft om het hart te prikkelen. Toch is er een duidelijk verschil: waar een pacemaker voortdurend ondersteunt, grijpt een ICD alleen in als het nodig is. Als er een verandering van de hartslag aangevoeld wordt, zal de ICD een prikkel geven, maar anders niet. Daarbij is het afhankelijk van de hartritmestoornis die je hebt, of je een ICD of een pacemaker krijgt.
Bij de operatie van zowel een ICD als een pacemaker ben je bij kennis. Wel krijg je een plaatselijke verdoving en soms ook rustgevende medicijnen. De apparaatjes bevinden zich op dezelfde plek en worden geïmplanteerd in een behandeling die 1,5 tot 2 uur duurt.
Bron | RadboudUMC, Hartstichting (ICD), Hartstichting (Pacemaker)