Margriet logo
Vlees.nl Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is het verschil tussen dierlijke en plantaardige eiwitten

Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstenen voor ons lichaam. De eiwitten uit onze voeding helpen ons om constant nieuwe eiwitten aan te maken, die essentieel zijn voor ons lichaam. Het is dus belangrijk om dit voldoende binnen te krijgen om gezond te blijven. Wat zijn de verschillen tussen dierlijke en plantaardige eiwitten?

Margriet samen met Vlees.nl

We brengen de belangrijkste verschillen tussen de opname van dierlijke en plantaardige eiwitten in kaart.

Voedingswaarde van vlees

Volgens diëtist Erica Slof past vlees, afkomstig van varken, rund en kalf, in een gezond en uitgebalanceerd voedingspatroon. “Vlees is een bron van essentiële bouwstoffen en bevat onder andere goed opneembare en kwalitatief goede eiwitten, ijzer, vitamines B1, B2 en B12, calcium en jodium. Deze stoffen zitten ook in plantaardige producten, maar het menselijk lichaam kan ze makkelijker uit vlees opnemen.” Eiwitten uit dierlijke producten zorgen voor de opbouw en het onderhoud van spieren en lichaamseiwitten.

Essentiële aminozuren

De samenstelling van essentiële aminozuren, de bouwstenen van eiwitten, verschilt per eiwitbron. Dierlijk eiwit is een complete eiwitbron, omdat het vaak alle benodigde essentiële aminozuren bevat. Plantaardige eiwitten hebben vaak maar in beperkte mate één of meer essentiële aminozuren en verteren minder goed. Ze zijn daarom geen complete eiwitbron.

Incompleet wil niet zeggen dat het slecht is. Sterker nog: je kan - als vegetariër of veganist - prima kiezen voor granen en zaden als ontbijt en voor peulvruchten tijdens je avondeten. Wel is het belangrijk dat je dan extra goed let op een gevarieerd eetpatroon, zodat je zorgt dat je alsnog de benodigde aminozuren binnenkrijgt.

Vitamine B12

Vitamine B12 helpt bij de vorming van rode bloedcellen en zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Van nature zit het alleen in dierlijke producten op basis van zuivel, vlees, eieren en vis. Eén ons mager rundvlees levert al 78 procent van de benodigde vitamine B12 per dag. Laat je vlees en andere dierlijke producten liever staan? Dan kun je dit aanvullen met supplementen om een B12-tekort te voorkomen.

Gezond voedingspatroon

Er bestaan veel misverstanden over dierlijke en plantaardige eiwitten. Erica: “Het ene eiwit is het andere eiwit niet. Als je vegetarisch eet, moet je zo'n 30 procent meer plantaardige eiwitten eten om de dierlijke eiwitten goed te kunnen vervangen.” Daarnaast geeft Erica aan dat vegetarische producten niet per se gezonder zijn. Ze zijn vaak bewerkt en bevatten meer koolhydraten. Kies bij voorkeur voor onbewerkte producten. “Dit geldt voor vlees, maar ook voor ander voedsel. Controleer de ingrediëntenlijst en onthoud: hoe meer ingrediënten, hoe meer bewerkt het is. Het maken van de juiste voedingskeuzes is het belangrijkst,” vertelt Erica. “Eet verzadigend voedsel, zo min mogelijk bewerkt voedsel, kook zelf én eet vooral ook met veel plezier en geniet ervan.”

Bron | Vlees.nl
Beeld | Getty Images

Commerciële redactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden