Dit is het verband tussen melk en puistjes
 Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is het verband tussen puistjes en melk

Ben je ook een grote liefhebber van een groot glas koude melk? Dan heb je misschien weleens gehoord dat je hier puistjes van kunt krijgen. Maar hoe zit dat nou? Wakkert zuivel inderdaad acne aan?

We leggen het uit.

Hoe ontstaan puistjes?

Er zijn allerlei oorzaken voor puistjes. Denk bijvoorbeeld aan hormonen, stress, vervuilde lucht en bacteriën. Maar ook je voedingspatroon kan invloed hebben op de hoeveelheid puistjes die je hebt. Dit verschilt natuurlijk van persoon tot persoon, dus waar de een misschien wel last heeft van melk of andere zuivelproducten, krijgt de ander daar helemaal geen puistjes van.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat er inderdaad een verband is tussen zuivel en acne. Daaruit kwam bijvoorbeeld naar voren dat tieners die meer zuivelproducten consumeren eerder acne te hebben, dan tieners die geen zuivelproducten gebruiken. Maar of de klachten echt ontstaan door melk of alleen verergerd worden, dat is niet helemaal duidelijk.

Talgproductie wordt verhoogd

Acne heeft veel te maken met de productie van talg. Talg is namelijk belangrijk voor het behouden en onderhouden van een gezonde huid. Het hydrateert de huid en ondersteunt de huidbarrière. Maar net als bij veel andere dingen is te veel of te weinig nooit goed. Dat geldt ook voor talg. Als je veel zuivel eet en drinkt, loop je het risico dat je talgproductie omhoogschiet, met huidproblemen als gevolg.

Maar niet alleen de talgproductie wordt verhoogd door melk en andere zuivelproducten. Ook je suikerspiegel kan omhoog schieten. En dat leidt vervolgens weer tot een verhoogde aanmaak van groeihormonen in de lever. Langs die weg kom je weer uit bij de talgproductie, want de groeihormonen stimuleren de aanmaak van talg. Je poriën kunnen hiervan sneller verstopt raken, met puistjes als gevolg. In koemelk zitten ook veel groeihormonen, bedoeld voor de jonge kalfjes. Maar die hormonen zijn dus nadelig voor mensen die snel last krijgen van acne.

Puistjes van alle melksoorten

Uit een analyse van bestaande onderzoeken is gebleken dat alle soorten koemelk kan zorgen voor puistjes. Vooral magere melkproducten kwamen hierin naar voren als boosdoener. Misschien niet helemaal wat je verwacht, maar de verklaring is eigenlijk vrij logisch: magere melk is ontdaan van vetten, waardoor de concentratie melkeiwitten toeneemt. En juist die eiwitten stimuleren acne. Voordeel van volle melk is dat dit meer oestrogeen bevat, wat puistjes onderdrukt.

Tegenwoordig liggen er ook heel veel andere soorten melk in de schappen, zoals geitenmelk, amandelmelk en havermelk. Van geitenmelk is duidelijk dat dit de insulinespiegels en daarmee het ontstaan van puistjes minder beïnvloedt. Sojamelk daarentegen is een ander verhaal. Bij mannen is hier namelijk geen hormoonstimulerend effect gevonden, maar bij vrouwen wel. Deze soort melk kan namelijk de hormoonbalans verstoren, met puistjes als gevolg. Let op: het gaat hierbij wel om regelmatige consumptie. Drink je dus af en toe een glaasje sojamelk? Dan zal het wel meevallen.

Andere zuivelproducten en acne

Melk is natuurlijk niet het enige zuivelproduct dat in de winkels te vinden is. Wat denk je van kaas, kwark en yoghurt? We horen je denken: hoe zit het daar dan mee? Kan ik m’n boterham met kaas of ontbijtje met yoghurt niet meer eten? Zeker wel. Tussen het eten van yoghurt of kaas en acne is namelijk nog geen verband gevonden. Dit zou kunnen komen door het fermentatieprocces.

Bron | Dr. Jetske Ultee, Vichy, FEM-FEM

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden